Bonus med mer Brolopp, Mats mål i Brasilien och mer Ekberg

Skvallerspalten landar igen. Läs om mer vimmel från Broloppet, Johanssons fyra mål i Brasilien och mer om Stefan Ekberg. Plus den senaste heta listan.

Skvallerspalten vecka 42. Läs mer om Stefan Ekberg och SM-guldet med Lejonen och hans syn på varför Piraterna misslyckades. Läs också om Mats Johanssons mål i Brasilien, och läs om mer vimmel från Broloppet i Motala. Se också den senaste heta listan i lokala idrotten.

Skvallerspalten vecka 42. Läs mer om Stefan Ekberg och SM-guldet med Lejonen och hans syn på varför Piraterna misslyckades. Läs också om Mats Johanssons mål i Brasilien, och läs om mer vimmel från Broloppet i Motala. Se också den senaste heta listan i lokala idrotten.

Foto: Jens Bollius/Privat

Sport2024-10-14 10:00

Löpning: Vi börjar veckans spalt med att ta er tillbaka lite till det soliga Broloppet nyligen. Möt trion från Oskarshamn i en video, damvinnaren Julia Olsson och hennes pappa och sambo.

Jörgen Svensson var en gång 1991 vänsterytter i Mjölby AI:s division 1-lag på Idrottsparken. Då mötte han Stefan Nordahl, son till Maiftränaren Thomas Nordahl, i Maif på sin kant. Nu sprang Svensson Broloppet ihop med barnen Ellinor Svensson och Didrik Svensson.

Fotboll och löpning hör ihop och om Helene Palmqvist och Leonore Silka brukar se Maif från läktaren så sprang de nu själva framför läktaren. Leonore är mamma till bröderna Liridon, Valon och Edon Silka, Filippa Svensson är Edons flickvän, Helene Palmqvist är Valons sambo, Cleo Silka är Liridons dotter och Mathilda Lövstedt är Liridons sambo. 

undefined
Tillbaka på IP. 1991 spelade Jörgen Svensson division 1-fotboll med Mjölby AI i Motala, mötte Maifs Stefan Nordahl på sin kant. 1-1 blev det. Nu 2024 sprang Svensson Broloppet med barnen Ellinor och Didrik.
undefined
Familjen Silka. Broloppet 2024 lockade Filippa Svensson, Leonore Silka, Helene Palmqvist, Cleo Silka och Mathilda Lövstedt. De är mamma, dotter och flickvänner till fotbollsbröderna Silka.

***
Fotboll: Motalapionjären Mats Johansson, känd från Boren och Frisksportarna, har tagit sin gren gåfotboll till Brasilien. Ett svenskt lag med Johansson på topp mötte ett brasilianskt, företagslaget Tujica stod för motståndet i Fortaleza, och Sverige vann med 4-3. Det rapporteras ha varit en välspelad och trevlig match. Stor matchhjälte blev just Mats Johansson med fyra mål.

Tujica är ett familjeföretag inom livsmedelsbranschen. De gör en stor social insats genom att ha en fotbollsakademi för barn i de olika favelor som omger företags- och akademiområdet, berättas det på sociala medier från resan med gåfotbollsgänget från Jönköping.

undefined
Gåfotboll i Brasilien. Motalasonen Mats Johansson ses stående i mitten med motståndarna i matchen i Fortaleza.

***

Speedway: Mångsysslaren Stefan Ekberg gästade podden Sportsnack, med medalj, guldhatt och guld-tshirt med sig till kontoret från SM-finalsegern i Gislaved. Något stort firande typ på stadshotell blev det dock inte för Lejonen. Förarna har en del av säsongen kvar och var tvungna att dra vidare.

– Men vi ska ha något firande senare, säger Ekberg vars Lejonen sågs av över 6 000 personer i avgörandet. Det var Lejonens första SM-guld sedan 2009, och Ekbergs första guld sedan 2013 då han vann andra gången som lagledare i Piraterna ihop med Stefan Andersson Skill.

– Ando hörde av sig och gratulerade till att jag nu har fler guld än honom, säger Ekberg som nu tog sitt fjärde SM-guld totalt i karriären.

Vilket är det mest minnesvärda guldet?

– Jag får säga det första med Piraterna 2011. På det viset som vi vann då.

Varför vann Lejonen nu?

– Ett bra lag rakt igenom och fullgoda ersättare.

Varför misslyckades Piraterna i år?

– De körde inte med det laget som de hade tänkt. Förare kom inte och man kan förvänta sig en större proffsighet. Det handlar om planering också, vilka förare som ska köra. Den har vi satt bra i Lejonen, menar Stefan Ekberg.

52-årige Ekberg bor i Vedemö, har fru och tre barn, och bor med hästar, hundar och katter, och han är arbetsledare på fastighetsbolaget Radiomastens serviceavdelning.

Han drivs att åka häftiga fordon än i dag, men säger samtidigt att han helst soffhänger en ledig dag och som bucketlist har han att leva i nuet. Han berättar att det var hans engelska promotor som fick honom att slutligen lägga av att köra speedway efter den andra kraschen i England 2008.

– Jag har en skruv kvar i ryggen, men jag har tagit bort många, säger Ekberg som har kunnat leva ett rörligt liv, även om det var nära att det blev något annat. Nu SM-satsade han i padel nyligen.

undefined
Stefan Ekberg gästade podden Sportsnack och pratade om vikten av att ha roligt, och sitt SM-guld med Lejonen.

***

Bandy: Vetlanda BK har värvat vasst och hoppas utmana de två stora Västerås och Villa. Men VBK under Ex-Motalaspelaren Sergej Infalin som tränare famlar lite i sin försvarsuppställning. IFK Motala-bekantingen Elias Gillgren testades som libero i 3-7-matchen hemma mot Västerås. Det var Gillgrens första match som libero sedan han nu är tillbaka från sin innebandyskada. Bandyns elitserie startar i slutet av oktober.

***

Fotboll: Gick vidare: Marcus Egnell, som ni mötte nyligen i samband med vår rapportering om Borens damfall, tränade Borens damer i elva år innan han efter 2022 försvann till jobb på först Östergötlands fotbollförbund och sedan IFK Norrköping. På IFK jobbar han nu som hållbarhetsansvarig och ansvarig för projektet Fotbollsfamiljen. I det har han setts ibland på Idrottsparken i Motala, jobbandes med ungdomar i Motala och Vadstena.

***

Slutligen: Motalakillen Adam Larsson gör både viktiga mål och blir uttagen i olika lag. I september är Mariehamnsanfallaren med i månadens lag i Veikkausliiga, den finska ligan. Ålandslaget kämpar för att hänga kvar. Hans jämnårige, född 1999, gamle lagkamrat Adam Egnell gjorde ett drömmål för Landskrona senast mot Skövde AIK i superettan. Landskrona kämpar för att gå upp i allsvenskan.

Topplistan vecka 42

Hett

1. Sophie Bao Bednarski

U21-VM slutade med seger i 68-kilosklassen för Motalatjejen som nu siktar vidare på World games i karate.

2. Motala FK dam

Ett lokalt damlag i högsta serien är i gång. Riktigt kul att det blev seger. Motalaidrotten behöver självförtroende.

3. BK Zeros

Oväntad hjälp kom i sista omgången och nu är Zeros tillbaka i division 4. Bättre rustat denna gång.

4. LSW IF

Kvalet till division 3 startade mot Torstorp. En spännande 1-1-match. Föll på straffar, men än finns chansen.

5. Liridon Silka

Vemodigt när epoker tar slut, men Liridon Silka ska bara ha applåder när han nu lägger av i Maif.

6. IFK Motala bandy

Klassiska bandylaget gör en sorts återtåg mot högre serier och resan har börjat med tre segrar.

Snett

1. Försenat konstgräs 

I-landsproblem kanske, för konstgräset kommer ju med skattepengar till både Boren och Borensberg. Men alltid lite irriterat kring förseningar.

2. Solfjäderstaden herr

Kvalade till ettan i våras, men har inlett tvåan nu med två förluster. Behöver steppa upp.

Karta: Motala Sporthall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!