Bonus med Kral, Rosén, LHC-önskan och fler råd från Thorén

Skvallerspalten landar igen. Med Kral, Micke Rosén, LHC-supporterns önskan och mer event-snack med Michael Thorén. Plus den senaste heta listan.

Skvallerspalten vecka 39. Läs mer om evenemang med Motala kommuns Michael Thorén som gästade podden förra veckan. Läs också om MTB-Vättern, Vättern GP, LHC, Lennart "Kral" Andersson, Mikael Rosén och se den senaste heta listan.

Skvallerspalten vecka 39. Läs mer om evenemang med Motala kommuns Michael Thorén som gästade podden förra veckan. Läs också om MTB-Vättern, Vättern GP, LHC, Lennart "Kral" Andersson, Mikael Rosén och se den senaste heta listan.

Foto: Jens Bollius/Mikael Grahn/Simon Petersson/Mats Bergenbrink

Sport2024-09-23 11:00

Fotboll: Han är en legendar i Motalafotbollen efter sina två år i Motala AIF 2013-2014. Två säsonger då Maif vann i princip allt. Nu är Lennart "Kral" Andersson tillbaka, som tränare i en krisande seriekonkurrent till Maif. Krals uppdrag är att rädda Vänersborgs IF kvar i tvåan. Han var med redan i helgen som gick sedan tränarduon med Mido Abdelnaby i spetsen fått gå.

Lennart Andersson bor i Åmål och tränade Vänersborgs IF säsongen 2012. Genom åren har han bland annat även tränat IK Brage, Carlstad United, FC Trollhättan och Ljungskile SK. Plus Sierra Leones landslag.

Kral utmärkte sig i Motala genom att leva i nuet och gå in fullt för att vinna nästa match.

undefined
Lennart "Kral" Andersson tränade Maif i Motala 2013-2014. Nu träder han in i Maifs serie som Vänersborgs IF:s tränare. Maif har redan mött Vif två gånger.

***

Futsal: Tidigare Borenspelaren Lydia Vaggelyr spelar med ett av Sveriges bästa lag, Örebro FC. Laget vill bli ännu bättre i vinter och visade styrka mot ett Motala FK som trots allt höll ihop försvaret, men hade svårt framåt.

***

Allmänt: Motala kommuns evenemangsutvecklare Michael Thorén gästade podden Sportsnack förra veckan. Litegrann kom vi in på hans eget idrottande då, vilket aldrig upphör. Träna, träna, träna beskriver han som sina tre fritidsintressen, plus matlagning.

Den egna karriären kanske kan blomstra igen 2027 då han fyller 65 år. Då kan det bli en start i triathlon-VM för veteraner.

Han har jobbat med Vätternrundan genom åren i olika roller, både som vd för En svensk klassiker, men också som ordförande i Vätternrundan. Han förklarar Vätternrundans storhet med tre ord: "Först, störst och bäst."

– Man har varit på tå och utvecklat det hela tiden. Ingen kan sitta fat and happy, man måste fortsätta utveckla. Och testa och utvärdera. På min tid testade vi Grabb-Vättern, men det fungerade inte och det blev Halvvättern sen i stället. Vätternrundan leddes av entreprenörer från början och så har det fortsatt, säger Thorén.

Det som kännetecknar ett bra evenemang är hållbarhet och uthållighet och att man skapar nya saker längs vägen. Då blir man ingen popup-fluga.

För att nå besökare och publik gäller det att erbjuda något spännande, men inte heller vara rädd för kringgrejer. Unika saker just den matchen. Serielunk med likadan show varje gång blir lätt trist, det gäller att bjuda på nyheter.

– Man ska alltid komma ihåg att folk drar folk, säger Michael Thorén.

Världens bästa evenemang är enligt Thorén Tour de France, cykelgiganten som har fler tv-tittare än fotbolls-VM.

– Där skapas det otroliga happenings hela tiden, säger han.

Michael Thorén lovar att vara lyhörd mot arrangörer i sin nya kommunroll. Han vill skapa ett årshjul för event och han vill skapa en evenemangsguide, där det står vad en arrangör ska tänka på och var arrangören ska vända sig.

– Jag gillar Motala oerhört mycket, säger triathlonprofilen som var en pionjär i Sverige för den tregrenarssporten.

Thorén framhåller Ironman i Kalmar som ett superproffsigt evenemang.

– Där har man med sig kommunen och man har jättefin bana i ren och snygg miljö. Naturen vi har i Sverige är attraktivt för många från andra länder, säger Michael Thorén.

undefined
Michael Thorén gästade podden Sportsnack förra veckan och pratade om triathlon-VM för veteraner 2027. Då fyller han 65 år.

***

Cykling: Vätternrundan har fått tillbaka sin stora deltagarenkät efter 2024 års lopp och där bekräftas att många åkare hellre vill ha MTB-Vättern på fredagen, än som testades i år på söndagen. "Skönt att vi fick känna att vi gjort rätt", säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad.

undefined
MTB-Vättern, här en bild från årets lopp, blir till deltagarnas belåtenhet återigen på fredagen nästa år.

***

Mer cykling: När det gäller Vättern GP, elitvarvloppet i centrum som inte körts på några år, ser det inte ut att bli en återkomst på torsdagen under Cykelveckan 2025. Det är Maifs cykelklubb som har arrangerat det, men med hjälp av Vätternrundan. "Jag har svårt att se det 2025. Det var få deltagare och mycket jobb. För vår del är det i malpåse", säger Oskar Sundblad.

***

Slutligen: SHL är i gång och det med tre inledande hemmamatcher för Linköping HC i Saab arena. Det började mot Brynäs (3-2) på lördagen. Correns nye LHC-krönikör, supportern Andreas Nilsson, beskrev sin syn på publiken fint i inför-bilagan: "När jag köper en biljett så investerar jag i känslor, som är mer än en bioupplevelse. Sluta gå på bio i Saaben, gå på hockey och visa känslor", sade Nilsson.

***

Allra sist: I diskussionen om Motalas bästa fotbollsspelare ska inte Mikael Rosén glömmas bort om vem som finns där bakom den störste Gösta Löfgren. Vi har Jonnie Efraimsson från 1980-talet, Ahmed Qasem nu, men också Rosén som hette Gustavsson och var från Fågelsta och slog igenom i Maif 1995-1996. Rosén vann två SM-guld med Halmstads BK 1997 och 2000 och gjorde tre A-landskamper. Nu i augusti fyllde han 50 år och han bor i dag i Halmstad.

undefined
Mikael Gustavsson ses på Idrottsparkens grusplan på 1990-talet, cupmatch mot Jonas Lönns Maif med sitt Halmstads BK. Nu heter han Mikael Rosén och blev kvar i Halmstad efter karriären.
Topplistan vecka 39

Hett

1. Motala AIF Fotboll

Obesegrat i höst och kontraktet i division 2 säkrat. Hatten av för en remarkabel uppryckning.

2. Motala AIF Ishockey

Försäsongen är slut och på söndag blir det division 2-hockey för Maif igen. Har ett bra lag.

3. Sabina Nilsson

Motalatjejen är klar för para-VM i bowling i januari. Hongkong är målet för drömresan.

4. Henrik Törnqvist

Motalasonen var med och vann i SHL-premiären med LHC, ett LHC hetare än på många år.

5. Stefan Ekberg

Motaladubbleraren kan bli mästare i speedway igen på tisdag, om Lejonen vinner lag-SM.

6. Ahmed Qasem

Maifprodukten kliver i veckan in i Europa league med Elfsborg. Stora matcher väntar.

Snett

1. Borens IK dam

Frågade 33 spelare, men fick inte ihop lag. Bara mikroskopiska chanser att hänga kvar. Vad händer nästa år? Finns det chans att Boren repar mod med damverksamheten?

Karta: Motala IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!