Så ska Vadstenagymnasiet räddas

Ett nytt, estetisk program med stark koppling till kultur kan bli Vadstenagymnasiets räddning.

Vadstenagymnasiet hotas av för få elever. Räddningen kan komma i form av ett nytt program.

Vadstenagymnasiet hotas av för få elever. Räddningen kan komma i form av ett nytt program.

Foto: Anders Rörby

Vadstena2015-08-28 06:58

Vadstenagymnasiet är en liten skola. De två program som finns i dagsläget kan inte hålla skeppet flytande, elevunderlaget är helt enkelt för litet. Framtiden kan bara se ut på ett av två möjliga vis: antingen så lägger Vadstenagymnasiet ner efter 18 aktiva år, eller så sker en omfattande förändring.

– Därför har vi nu utrett den framtida verksamheten och lagt fram ett förslag på att införa ett tredje program, berättar Kristina Lohman, kultur- och utbildningschef i Vadstena kommun.

Konceptet är enkelt i teorin, men kräver både kreativitet och samarbete i praktiken: ett estetiskt program med inriktning mot klassisk musik, sång och piano som fångar allt som gör Vadstena unikt.

– Det ska finnas en tydlig koppling till kultur och musik utan att förlora kraften och den sociala närheten som Vadstenagymnasiet redan har, säger Kristina Lohman.

Något som ska uppnås genom att arbeta nära Vadstena folkhögskolas musiklinje. Där finns redan en etablerad kunskapsbas och utbildningen har ett gott rykte. Samtidigt skapar det goda förutsättningar för elevhem.

– När skolorna närmar sig varandra skapas lite av ett campus, ett naturligt nav. Det är väldigt viktigt för små skolor att måna om det sociala flödet, menar Kristina.

En undersökning av några gymnasieskolot med estetiskt program har visat på ett flertal grundläggande förutsättningar. Centralt är dock synergi mellan alla inblandade parter, något Kristina upplever finns i Vadstena. Dialogen mellan allt från tjänstemän till politiker har varit prestigelös och givande.

– Jag är övertygad om att flera huvuden tänker bättre än ett och hittills har jag inte blivit motbevisad. Gehöret har varit stort, alla delar uppfattningen om att utbildning är viktigt för Vadstenas framtid, berättar Kristina.

Men det räcker inte med bara en bra utbildning. Om ingen vet att estetprogrammet finns, eller vad som skiljer det från mängden, kan elevantalet förbli farligt lågt. Här kommer Vadstena kommuns kommunikatör Sofia Löf in i bilden.

– Jag blev ombedd att lämna mina synpunkter gällande förändringen av Vadstenagymnasiets programinnehåll utifrån ett marknadsföringsperspektiv, säger Sofia Löf.

Hon har lagt fram ett antal förslag på hur Vadstenagymnasiet ska kunna nå rätt målgrupp på rätt sätt.

– Digitalt, smart och vågat är ledorden. Exempelvis krävs det små medel för att effektivare använda sociala medier som Facebok och Youtube, där många unga kan kontaktas oavsett geografi, menar Sofia.

Det är inte bara digitala kanaler som ingår i Sofias förslag. Så kallad guerillamarknadsföring, där ett varumärke syns i oväntade sammanhang, kan också bli aktuellt.

– Vi kanske ställer oss vid någon tågstation och låter en sångare framföra en opera, säger Kristina med glimten i ögat.

Personer med stor inverkan på ungas skolval, såsom föräldrar, musiklärare och studievägledare, är även de viktiga målgrupper.

– Men då handlar det snarare om direktutskick och tryckt information, säger Sofia.

Visionen om ett Vadstenagymnasium med tre program ligger nu i politikens händer. Närmast på tur står ett första beslut i kultur- och utbildningsnämnden den 8 september.

– Om det nya programmet startar beror sedan på söktryck, vilket vi inte kan veta något om förrän i slutet av februari. Nu gäller det att göra programmet känt, berättar Göran Fältgren.

Han är ordförande i kultur- och utbildningsnämnden och en av initiativtagarna till projektet.

– Vi måste satsa och tro på det här om vi vill nå 10 000 invånare i kommunen. Det är ett viktigt pilotprojekt för ett nytt Vadstena, säger Göran Fältgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om