I helgen som gick kunde grupperna frågas ut direkt av församlingsborna. Det skedde i Klosterkyrkan efter högmässan och ett 30-tal besökare valde att dröja kvar för att fråga och lyssna.

Två grupper, Frimodig kyrka och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), vill främst se nya former för styrandet av kyrkan. Man ogillar att vissa politiska partier fortfarande ställer upp i valet.

Kennerth Sjösten sammanfattar för Frimodig kyrka:

Artikelbild

| VADSTENA KLOSTERKYRKA.

– Församlingen ska vara sitt eget salt, inte spegling av samhället eller en avläggare till socialnämnden.

Socialdemokraterna menar att det mer handlar om vara för en öppen kyrka. Öppen även för sökarna i en tid när Svenska kyrkan ständigt tappar medlemmar.

– Annars riskerar vi att skrämma bort besökare och tappa ännu fler, säger Yvonne Gustafsson (S).

Medlemsflykten innebär minskade intäkter och frågan är hur kyrkan på sikt ska klara sig. Övriga nomineringsgrupper efterlyser mer ideellt arbete.

Artikelbild

| ALLA. All nomeringsgrupper i kyrkovalet i Vadstean på en bild. Från vänster: Jane Råsten och Yvonne Gustafsson (S), Kennerth Sjösten och Håkan Hallberg (Frimodig kyrka), Claes Westling och Eva Malmberg (För Dals församling) samt Maria Brolinson och Ingemar Falk (POSK).

– Vi skulle kunna fira gudstjänster utan präst och kantor, säger Eva Malmberg, etta på listan För Dals församling.

Därefter råder en påfallande enighet i de ämnen som tas upp. Javisst, alla ställer upp på att även kyrkan ska bidra till en bättre miljö, att kvinnliga präster kan anställas och att bibeln är Guds ord.

Artikelbild

| ÖPPEN. Kyrkan ska vara öppen för all, även för sökare, menar Jane Råsten och Yvonne Gustafsson (S), närmast kameran. Med på bilden även Håkan Hallberg (Frimodig kyrka) samt Claes Westling och Eva Malmberg (För Dals församling).

Inte heller Dals-representanterna hittar något motstånd i synen på just Dals församling. Alla anser att den ska finnas kvar och det luftas samtidigt kritik mot den sammanslagningsvåg som redan svept inom Svenska kyrkan.

Till slut börjar enigheten bli smått generande för podiet. Å andra sidan förenas namnen på vallistorna av ett uppriktigt intresse för kyrkliga frågor och många kandidater tar också aktiv del av församlingslivet. Så varför inte skippa nomineringsgrupperna och istället samla alla intresserade på en lista för att sedan låta personkryssen avgöra vilka som väljs in i kyrkofullmäktige?

Artikelbild

| SAMHÖRIGHET. Det finns en stor samhörighet bland invånarna i Dals församling, därför ska det förbli en egen församling. Det menar Claes Westling och Eva Malmberg. Båda representerar en nomineringsgrupp tillkommen för just Dals intressen i Vadstena pastorat. De flankeras av Håkan Hallberg (Frimodig kyrka) och Maria Brolinson (POSK).

Bara S vänder sig mot en sådan utveckling.

– Risken är att många utifrån skulle uteslutas, säger Jane Råsten, förstanamn på S-listan.

Oenighet märks sedan också i den kontroversiella frågan om samkönade äktenskap i kyrkans regi.

En självklarhet för S och För Dals församling. Medan Frimodig kyrka och POSK anser att det är en sak för prästen att avgöra.

– Jag har personligen tjänstgjort under en vigselakt mellan samkönade och har ingenting emot det. Men för prästen ska det få vara en teologisk fråga, säger kyrkomusikern och POSK-företrädaren Ingemar Falk.