Precis som antalet medlemmar har rasat stadigt, så har även antalet och andelen konfirmander minskat. Den utvecklingen har fått kyrkan på fötterna. För även om ingen av kyrkorepresentanterna TT talat med vill ta ordet marknadsföring i sin mun så är det tydligt att barn- och ungdomssatsningar lyfts fram.

Det kommer väldigt högt i församlingsarbetet, säger Peter Ekman, handläggare för barn och unga i Svenska Kyrkan.

Ger effekt

Artikelbild

Lyckade konfirmationsläger ger bra effekt, det får en del ungdomar att stanna kvar i kyrkan.

Det är inte huvudsyftet, men blir en konsekvens av det. Men jag tror faktiskt inte att man kalkylerar på det sättet att det är någon slags medlemsvärvning, någon uttalad strategi, säger Peter Ekman.

Inför hösten är det dags att eventuellt anmäla sig till nästa vår- eller sommarläger. När det vid den här tiden i fjol damp ner i brevlådan en inbjudan om ett gratis konfirmandläger till Rom tvekade inte kompisarna Lina Svensson och Molly Axelsson Claesson.

Lockade

Vi hade nog konfirmerat oss i alla fall, vi hade pratat lite om det, men det lockar ju lite extra med en Romresa, säger Lina Svensson.

Innan resan var det några träffar på hemmaplan.

Det var jättekul, inte så som man trodde. Många tror att det bara handlar om bibeln, men så är det inte, man umgås och pratar om allt möjligt, säger Molly Axelsson Claesson.

Svenska Kyrkan erbjuder sedan några år tillbaka, i enlighet med strategin, fler och längre konfirmationsläger. Det visar också kyrkans statistik.

Det är en viktig del, att få leva tillsammans. Vi har blivit mer medvetna om lägrens betydelse, säger Ekman.

Sport och utland

Huruvida de mer exklusiva utlandslägren har ökat i antal de senaste åren är oklart. Men på lite sikt är det så. En snabb överblick över församlingarnas erbjudanden visar på en uppsjö av konfirmandresor till Italien, Spanien och till och med USA. Och har inte den egna församlingen någon resa som passar går det bra att söka över gränserna. Andra varianter är olika sportläger kombinerade med kristen undervisning.

I Skarpnäcks församling har resan till Assisi i Italien funnits ett antal år. Spanien har tillkommit på programmet, men framför allt, det har numer blivit helt gratis för konfirmanderna, något som har medfört ett ökat intresse. Det stämmer att det har blivit effekten, åtminstone till en del, enligt Linn Wiesser, kommunikatör på Skarpnäck församling. Hon kan till viss del förstå att det kan finnas de som tycker att kyrkan försöker köpa sig medlemmar.

Men man skulle lite syrligt kunna säga att det är elakare att ha resor som kostar. Det ska inte spela någon roll om man har stor eller liten plånbok, säger Wiesser.

Blir det då inte dyrt? Svenska Kyrkan har inte fått bättre ekonomi när medlemmarna flytt.

Det gäller att prioritera sina resurser. Kyrkorådet har beslutat att satsa på barn och ungdom, säger hon.

Svenska Kyrkans regel är att det alltid ska finnas åtminstone ett gratisalternativ, enligt Peter Ekman.