Busschauffören, som är i 50-årsåldern och hemmahörande i västra Östergötland, har arbetet för ett bussbolag som anlitas av Östgötatrafiken. För omkring ett år sedan fattade ett ombud som säljer resekort misstankar om att allt inte stod rätt till.

– Den här busschauffören ville köpa resekort, vilket framstod som lite märkligt, säger kammaråklagare Eva Kokkonen som leder förundersökningen.

Polisen kopplades in för att utreda vad som inträffat.

– Vi misstänker att busschauffören har sålt manipulerade resekort till resenärer och sedan stoppat förtjänsten i sin egen ficka, säger Eva Kokkonen.

Utredningen mot busschauffören har pågått under flera månader. Den 1 juni förra året greps mannen och dennes hustru. I samband med en husrannsakan i parets hem hittades kontanter som åklagaren misstänker kommer från den brottsliga verksamheten.

– Polisen hittade flera hundra tusen kronor i kontanter som vi misstänker kommer från försäljning av manipulerade resekort.

Busschauffören och dennes hustru satt under en period häktade men försattes på fri fot den 23 juni. Mannen är misstänkt för grovt bedrägeri och hustrun för grovt häleri.

– Vi misstänker att hustrun har levt på mannens brottsliga beteende.

Både mannen och kvinnan nekar till brott.

– De har kategoriskt nekat till brott.

Hur förklarar de att de hade så mycket pengar i sin bostad?

– De har lämnat olika förklaringar till det, bland annat att de tjänat pengar på att plocka jordgubbar.

Linköpings tingsrätt har beslutat om kvarstad på närmare 500 000 kronor.

– Det är så mycket pengar som Östgötatrafiken kan ha gått miste om.

Brottsligheten ska enligt åklagaren ha pågått mellan januari 2014 och april 2016. Utredningen, som är mycket omfattande, pågår fortfarande men åklagaren hoppas kunna väcka åtal i april.

Busschauffören är avstängd från sitt jobb.

– Östgötatrafiken har strypt möjligheten för busschaufförer att göra överföringar mellan olika resekort på det sätt som har skett i detta fall, säger Eva Kokkonen.

Busschauffören försvaras av advokat Hans Orrenius:

– Han nekar helt till brott. Den här utredningen har pågått under väldigt lång tid och det är naturligtvis en jobbig situation för min klient.