Stark sommar för turismen i länet

Östergötland är ett populärt besöksmål. Under årets sommar blev det rekord för antalet gästnätter.

Gästnätterna har ökat med 12 procent i Östergötland jämfört med förra sommaren.

Gästnätterna har ökat med 12 procent i Östergötland jämfört med förra sommaren.

Foto: Montage. Bild till vänster: Arkiv/ Lotta Hofström. Bild till höger: TT

Östergötland2019-10-10 06:00

Under perioden juni, juli och augusti ökade antalet gästnätter på hotell, vandrarhem, stugor och lägenheter i länet med 12 procent jämfört med förra sommaren. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB), som är sammanställd av Visita Svensk Besöksnäring. I sommar var antalet gästnätter i Östergötland sammanlagt 598 861. Enligt Visitas rapport är det en ökning med nästan 40 procent jämfört med för tio år sedan. 

– Det är en fantastisk utveckling vi sett i Östergötlands besöksnäring de senaste åren som skapat både många nya jobb och utveckling, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita, i ett pressmeddelande.

Enligt SCB:s omsättningsstatistik är det cirka 6 000 personer som sysselsätts av besöksnäringen i Östergötland. Från 2009 till 2018 har det skett en ökning på 46 procent, vilket motsvarar över 1 800 sysselsatta personer. Många av jobben har gått till unga och utrikesfödda. 

– Besöksnäringen är bäst av alla näringar på att ge människor en första fot in på arbetsmarknaden. Det gör de här jobben extra viktiga, inte minst för integrationen, säger Jonas Siljhammar. 

Samtidigt som utvecklingen är positiv, vittnar många företag om att de vill anställa fler men att de inte hittar rätt kompetens. Rapporten visade även att Östergötland är ett populärt besöksmål för både inhemska och utländska gäster. Flest besökare var svenskar. Av de utländska besökarna kom flest från Tyskland. På andra och tredjeplats kom grannländerna Finland och Norge. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!