Skolpersonal vill förhindra fyllefest

Nytt läsår och nya elever på gymnasiet betyder nollning. Nu går personal på Platengymnasiet ut till föräldrar för att få hjälp att förhindra nollningsfest som urartar.

Odd Levinsson, Christina Billemar, Eva Pettersson, Britt-Marie Ottosson och Elin Borg vill komma bort från nollningar som leder till rubriker om fylleri och stök.

Odd Levinsson, Christina Billemar, Eva Pettersson, Britt-Marie Ottosson och Elin Borg vill komma bort från nollningar som leder till rubriker om fylleri och stök.

Foto: Katarina Hydén

Motala2018-08-23 06:00

Första veckan kallas både tvåornas och ettornas föräldrar till möten på skolan.

Under mötet med tvåornas föräldrar inleder Odd Levinsson, rektor, med att berätta om elever skolan mist under hans år på Platen.

– Man tror att det är saker som inte händer oss, men det gör det. Just nu lever vi i en högrisktid, säger han.

Tiden han åsyftar är nollningen som på senaste åren spårat ur på mer än ett sätt. Det har krävts såväl polisinsatser som ambulanstransporter.

Under föräldramötet spelas en ljudfil upp och alla får ta del av en mammas berättelse om hur hennes son höll på att mista livet under en nollningsfest med Platenelever.

De här nollningsfesterna är ingenting som Platengymnasiet står bakom utan det rör sig om privata initiativ.

Under nollningsfester som varit de senaste åren har det förekommit mycket stora mängder alkohol trots att ungdomarna själva inte har åldern inne att själva handla sådant.

– De flesta har ingen erfarenhet av alkohol, säger Odd Levinsson.

– Och grupptrycket gör så mycket med oss människor, säger Eva Pettersson, kurator på skolan.

Förutom nollningsfest med fylla och stök har nollningarna också inneburit att elever i ettan får så kallade nollningsuppdrag av tvåorna. En del elever kan tycka att det är kul, men ibland är uppdragen förnedrande och har lett till att elever inte velat gå till skolan.

Möten med föräldrarna hoppas de ska hjälpa inför det här årets nollning.

– Vi måste samverka med föräldrarna för att nå ut till ungdomarna, säger rektor Christina Billemar.

Dels vill de att elever i årskurs ett ska våga säga nej till att delta i nollning och inte tro att man riskerar att bli utesluten ur klassen, dels vill man att elever i årskurs två ska kunna avstå från att "nolla" eller att välja bättre sätt för elever att lära känna varandra. Inte sådant som är farligt eller förnedrande.

Christina Billemar nämner att skolan har ett samarbete med Hallen som erbjuder aktiviteter för att öka gemenskapen och för att man ska lära känna varandra.

Kurator Elin Borg uppmanar föräldrar att kontakta polisen om de får veta något om planerad fest, hyrda festlokaler eller insamlingar till alkohol. Polisen har gått ut med att de vill ha in tips. Skolan polisanmäler om de får reda på något.

Föräldra behöver ha extra koll på sina barn.

– Vi vädjar till er föräldrar. Vi måste hjälpas åt, säger Christina Billemar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!