Under 2015 anlitades en extern konsult för att genomföra en riskanalys räddningstjänsteberedskapen för Borensbergs samhälle. Utredaren presenterade tre alternativ varav alternativ två, minskning av styrkan i Borensberg, omarbetats och utretts ytterligare till ett alternativ 2b. I detta alternativ minskas styrkan från dagens fem personer till tre personer. En av dessa ska ha tillgång till en så kallad FIP-bil (Första insatsperson) dygnet runt under beredskapen och de båda övriga får åka till någon form av garage och hämta ett mindre fordon och utrustning för släckning och räddning.
I detta alternativ finns inte behov av en räddningsstation i den storlek som finns i dagsläget. I stället ser man en lösning i form av ett garage för det mindre fordonet och tillgång till en samlingslokal för möten och utbildning. Enligt förslaget ska personalstyrkan utökas med två personer i Motala.
I det här alternativet behöver ett mindre garage och förråd byggas. Enligt beräkningar kan detta byggas för några miljoner i samband med annat kommunalt projekt alternativt av en annan aktör. Detta kan jämföras med de nästan tolv miljoner som en ny räddningsstation beräknas kosta att bygga.
Operativt sett beräknas insatstiderna bli som idag eller längre. Förstärkning kommer att behövas vid i stort sett alla typer av insatser. Insatser i väntan på ambulans (IVPA) blir möjlig. Säkerheten vid trafikolyckor blir sämre än idag. Den totala beredskapen blir oförändrad då styrkan i Motala utökas samtidigt som den i Borensberg minskar.
Torsdagen den 1 juni klockan 18.30-20.00 kan kommuninvånare och representanter från näringslivet komma till Hällaskolans matsal för att träffa representanter från plan- och miljönämnden och plan- och miljöförvaltningen.
– För dem som vi träffar där drar vi någon form av historik, säger räddningschef Anders Sigfridsson.
Han tror att en del som kommer dit är insatta i frågan medan andra kanske inte följt det alls.
– Vi kommer att ta det lite grundligt till att börja med och inte bara gå in på det här alternativet, säger han.
Förutom information ges möjlighet att ställa frågor som rör räddningstjänstens verksamhet i Borensberg till berörda tjänstemän och politiker från plan- och miljönämnden som har det politiska ansvaret för räddningstjänstens verksamhet.