Vårdföretaget Attendo var i december på ett möte i Motala och erbjöd kommunen att bygga och driva ett helt nytt område i norra delen av staden. Där har de redan visat intresse för en tomt. De har också redan konceptet färdigt, vilket innebär att man efter ett godkännande från politikerna bara är en detaljplan och ett bygglov ifrån att sätta spaden i marken.
– Det handlar om en investering på över 100 miljoner kronor så vi gör ingenting utan att politikerna sagt att de är intresserade, men vi vet ju att det finns ett behov i Motala av nya platser. Där finns flera boenden som är mindre och därmed mer kostsamma, säger företagets affärsutvecklare Robert Blomström.
När det gäller Motalas behov av äldreboenden konstaterar socialdirektör Sven-Inge Arnell att det mellan år 2020 och 2030 kommer att behöva byggas tre nya stora äldreboenden i kommunen. Det har tidigare diskuterats att renovera Samuelsberg, men de planerna ligger på is.
– Att få ett helt nytt boende skulle kanske kunna vara intressant, men det är en politisk fråga. Vi kommer framöver att ha ett möte med stadsbyggnadsenheten för att diskutera om det finns någon lämplig tomt om man skulle vilja bygga i de centrala delarna, säger han.
Oppositionspolitikerna välkomna privata entreprenörer. De ser gärna fler utförare av både äldre- och handikappomsorg. Majoriteten däremot är desto försiktigare.
– Nästa som ska byggas ska vara i Borensberg och ska få upptagningsområde med orterna runt omkring, säger Anne-Lie Liljedahl (S) och fortsätter:
– Jag vet att det också finns funderingar från andra privata byggherrar som vill bygga i centrala delarna men inte sköta driften. Vi har inte tagit ställning till deras erbjudanden heller.
Företaget föreslår två olika driftvarianter, antingen att kommunen skulle teckna avtal om att köpa ett visst antal platser eller att man ändrar regelverket för valfrihetssystemet LOV:en som i dag innebär att äldre som har hemtjänst kan välja privata utförare eller kommunen.
– Då har vi inga garantier om platser, men de äldre skulle kunna välja att de vill bo hos oss, säger Robert Blomström.
Att ändra valfrihetsreglerna är dock inget som majoritetens politiker är intresserade av. Socialdemokraterna säger nej och V vill gärna gå längre än så.
– Vi vill inte ha in vinstintressen i välfärden. Vi skulle hellre ta bort LOV:en inom hemtjänsten också, säger vänsterpartiets Anders Andersson.