– Värna om dem som finns här innan det är försent, säger Caroline Centervad.
Över 30 personer är samlade på socialkontoret i Motala när tidningen kommer på torsdagsmorgonen. Alla har de en sak gemensamt. De kräver en schysst och rättvis lönepolitik med möjlighet att påverka sina insatser. Enligt flera anställda finns det löneglapp på upp till 6 000 kronor mellan medarbetare med likvärdig utbildning.
De vittnar också om nyanställda som utan socionomutbildning får en högre lön än medarbetare som jobbat i många år. Det är även omöjligt att komma i kapp lönemässigt om du varit arbetsgivaren trogen under lång tid.
"Känns som skolbänken"
Samtidigt som personal rekryterats till ekonomiavdelningen saknas det i en annan verksamhet flera medarbetare. Följden blir en högre arbetsbelastning.
– Vad mer kan vi göra än att jobba? Vi har att göra med livsavgörande händelser, säger Britt Lundén som arbetar med stöd för vuxna och äldre.
Hon har varit anställd i kommunen i 39 år och medger att hon idag har en något högre lön än vissa av sina kollegor. Samtidigt kan hon inte längre påverka sin löneutveckling. Nu är det stopp.
– Det känns som om man sitter på skolbänken under lönesamtalet som inte är ett samtal utan en föreläsning, säger hon.
Får inget tillbaka
Omsättningen av personal påverkar också arbetsmiljön och belastningen på socialkontoret. I barn- och ungdomsgruppen, där det finns 30 tjänster, har 50 personer kommit och gått sedan 2010.
En av dem som jobbar där sedan flera år är Therese Scapaticci. Hon säger att hon älskar sitt jobb men ifrågasätter om hon ska stanna kvar om hon inte får något tillbaka för det hon gör.
– Jag känner mig arg, ledsen och besviken på arbetsgivaren.
Ingen av dem som tidningen pratar med kritiserar enskilda individer som anställs med högre lön, men de blir frustrerade, arga och ledsna över att själva inte kunna göra något åt sin utveckling utan tvingas nöja sig med det lilla procentuella påslag som sker per automatik. Enligt uppgift har arbetsgivaren ännu inte haft någon förhandling med facket för 2015.
Har tappat gnistan
Personalen poängterar att de tycker om sina arbetsuppgifter och helst vill stanna kvar, men avsaknaden av en sund lönepolitik och bristen på uppskattning gör att många tappat gnistan och börjat se sig om efter andra jobb.
– Vi ska vara öppna, stolta och nyskapande i kommunen. Det är svårt att leva upp till när erfarenhet och kompetens inte värdesätts , säger Annika Danielsson.