Det var på eftermiddagen den fjärde september som polisen fick ett samtal om en misshandel på Storgatan i Motala. En man i 40-årsåldern ringde själv och uppgav att han misshandlat en kamrat till honom svårt. Polisen skickade patruller till platsen som kunde gripa mannen. På adressen fanns även en kvinna i 60-årsåldern. Hon bedömdes initialt som vittne men greps senare som misstänkt för delaktighet i brottet.

Knappt en timme efter att polisen fått samtal om misshandeln meddelade sjukvården att den misshandlade mannen, som var i 50-årsåldern, avlidit.

40-åringen häktades senare, på sannolika skäl, misstänkt för mord. Men då åklagaren Kajsa Malmström inte kunde finna tillräckliga skäl för att begära kvinnan häktad släpptes hon. Kvinnan är dock fortsatt misstänkt.

Med hänsyn till pågående förundersökning har åklagaren inte velat gå in på några detaljer om vad som hände i lägenheten på den aktuella adressen och vilken relation de inblandade hade till varandra. Hon har medgett att ett tillhygge användes i samband med den grova misshandeln, men inte på vilket sätt. Hon har heller inte velat kommentera av vilka skador mannen avled.

– Men det är inte fråga om utdraget långt upprepat våld, säger Malmström.

Motalabons advokat, Anders Berglund, har tidigare sagt till tidningen att hans klient inte har några minnesbilder av händelseförloppet men att han "mår fruktansvärt dåligt och visar mycket stor empati".

På måndagseftermiddagen omhäktades mannen. Åtal ska vara väckt senast den sjätte oktober.