Mellan två satsningar – får ändå inte bredband

Både Telenor och IP Only väljer att satsa på bredbandsbygge i och utanför Fågelsta, men hushållen i gränsen mellan tätort och landsbygd har inte blivit erbjudna uppkoppling.

Motala kommun gräver fiber till kommunala verksamhet i Fågelsta.

Motala kommun gräver fiber till kommunala verksamhet i Fågelsta.

Foto: Per Erik Dufwenberg

Motala2017-07-06 07:30

Det våras för snabbare uppkoppling i Fågelsta. Just nu så gräver Motala kommun fiber till kommunala verksamheter i området så som skola, förskola och VA-enheten. Fågelsta är den sista ort i kommunen att bli del av det kommunala stamnätet, som i varje ort agerar nav för omkringliggande bebyggelse. Det är dock inte kommunen som aktivt tillhandahåller uppkoppling till privatpersoner. Istället så erbjuds externa aktörer möjligheten att hyra in sig på det kommunala nätet.

– Vi har inte resurser till att bygga fiber i den utsträckningen. Från kommunens sida så har vi sagt i vårt infrastrukturprogram att vi låter marknaden styra, berättar Roger Jarméus, stadsnätssamordnare.

Under våren så gjorde Bredbandsbolaget, som agerar under Telenor, ett utskick till hushåll i centrala Fågelsta. På landsbygden utanför Fågelsa så har IP Only gått ut med ett erbjudande. I teorin borde detta innebära att alla i området nu väntar fiber, men så är inte fallet. Flera fastigheter öster om Fivelstadsvägen har hamnat mitt emellan satsningarna.

– Jag bor för centralt, samtidigt som jag bor för långt ut på landsbygden, så ingen har gett mig något erbjudande, säger Lars Palmér.

Bara några få meter från hans tomtgräns pågår Motala kommuns grävarbete.

– Men det får jag inte koppla upp mig på. Det är irriterande att de gräver så nära men ändå inte låter oss utnyttja kabeln.

Att erbjuda uppkoppling till enskilda hushåll går dock emot kommunens policy, då det innebär ett övertramp in på den fria marknaden.

– Vi bygger inte fiber till enskilda hushåll och om vi gör det så gör vi det med hjälp och stöd från Jordbruksverket. För att få det stödet så krävs ett större område. Senast krävdes 32 hushåll och 28 tecknade avtal, förklarar Roger Jarméus.

Vad kommunen kan göra är att rekommendera områden och att vara tydliga gentemot externa aktörer.

– Vi är inte intresserade av en aktör som bara tar Fågelsta för att sedan strunta i landsbygden, det gör det bara svårare för andra aktörer att agera.

Det verkar därför konstigt, fortsätter Jarméus, att vissa hushåll inte fått något erbjudande.

– Om dessa personer hör av sig till oss, så kan vi fråga aktuella aktörer om varför. Men det är sedan upp till marknaden.

Problemet kvarstår emellertid för Lars Palmér och hans grannar. Johan-Christer Svensson, regionchef öst och syd på IP Only, förklarar att de inte planerar att gå in i tätorten då en annan aktör redan är aktiv där.

– De adresser det gäller är helt klart en del av tätorten och borde ju rimligtvis få ett erbjudande från aktören som ska bygga i densamma. När vi går in i tätorter brukar vi försöka få med alla, även de som ligger lite svårare till. Jag hoppas att det löser sig för dessa fastigheter, säger han.

Den andra aktören, Telenor, har dock inte heller några specifika planer för det fiberlösa området.

– Fastigheterna öster om Fivelstadsvägen är inte en del av de satsningar vi gör nu, men vi har ett särskilt team som tittar på just sådana hushåll som ligger en bit utanför tätorten, berättar Aron Samuelsson, presschef.

Om utökning av nätet ska ske så krävs anpassade insatser, något som förutsätter att Telenor hittar sätt att få projektet sanktionerat.

– Men det finns inga planer att tillkännage. Min uppmaning till berörda hushåll är ändå att göra en intresseanmälan till Bredbandsbolaget. Det underlättar för oss i vår bedömning av vilka åtgärder som krävs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!