Kommunen nedringda efter skyfallet

Söndagens skyfall blev en repris av 2014. Mängder av fastigheter är drabbade och nu uppmanar kommunen dem alla att skicka in en skadeanmälan.

Det är oklart hur mycket regn som kom under söndagens skyfall.

Det är oklart hur mycket regn som kom under söndagens skyfall.

Foto: Lina Handberg

Motala2016-06-27 11:42

Videon är inte längre tillgänglig

2014 kom ett riktigt hundraårsregn i Motala. Råssnäs och Väster som var hårt drabbat fick då upp emot 60 millimeter regn på en timme. Under söndagen var det dags igen. Och än en gång var Väster ett hårt drabbat område.

– En del av de som drabbades förra gången har drabbat igen. Hur mycket som har kommit nu vet vi inte riktigt men jag har hört allt från 35 till 50 millimeter på kort tid. Det är lite olika och ganska lokalt, säger verksamhetschef Fredrik Feldt.

Att vissa drabbat igen tycker han är olyckligt, men enligt honom har kommun gjort de vad kan för att det inte skulle bli så.

– Vi filmade, spolade och rengjorde ledningarna då. Men när det kommer sådana här mängder är det svårt. Inget rörsystem hade klarat det här, då får vi bygga kulvertar, säger Fredrik Feldt och intygar att Motalas ledningsnät inte är klenare än någon annan kommuns.

Kommunen uppmanar nu de som drabbats att höra av sig och lämna en skadeanmälan. Dels handlar det om ekonomisk ersättning, dels om att tekniska förvaltningen vill få en överblick av hur det är med va-nätet och vilka åtgärder som behöver vidtas.

– Gata/park-enheten och va-enheten ska sätta sig ner nu tillsammans och reda ut hur vi ska gå vidare och vilka åtgärder som behövs, säger Fredrik Feldt och fortsätter:

– Vi kommer också att kontakta alla som drabbats.

När skadeanmälningarna kommit in kopplas kommunens försäkringsbolag in. När det gäller skyfallet 2014 pågår fortfarande förhandlingar mellan kommunens bolag och det försäkringsbolag som de flesta av kunderna hade.

– De kom med ett skadeståndskrav på ett par miljoner och den frågan är inte löst än. Men de enskilda har ju fått sina pengar, säger Fredrik Feldt.

Han funderar nu på hur kommunen ska hantera skyfall i framtiden.

– Kanske är det här en del av klimatförändringarna och då kanske man i hela Sverige behöver se över vilka normer som vi har för va-nätet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!