I flera år han kommunen fått in klagomål som rör fastigheter som Thomas Gruber äger. Förra året gjorde man därför omfattande inspektioner i två av hans hus, fann en lång rad brister som ansågs vara mycket allvarliga och en risk för människor hälsa. Enligt rapporterna handlade det bland annat om misstänkt mögel, spår av möss och råttor och innertak som höll på att rasa in på grund av fuktskador. Om problemen inte ordnades upp hotade man med böter på totalt upp emot 700 000 kronor.
Besluten överklagades och Thomas Gruber fick rätt. Länsstyrelsen höll med om att han inte fått kommentera rapporterna innan besluten om vite togs. Därför skickades allt tillbaka till kommunen som nu beslutat om viten på totalt 540 000 kronor för brister i tre olika hus. Bristerna måste nu utredas i vissa fall och åtgärdas i andra och det handlar bland annat om ventilation, stammar och ytskikt i badrum. Man dömer också ut två lägenheter som obeboliga.
– Det finns inte tillräckliga möjligheter för hyresgästerna att sköta sin hygien i lägenheterna. I ett fall var de hänvisade till en dusch i källaren och där var det bland annat problem med mögel, säger miljö- och hälsoskyddschef Per Linnér.
Thomas Gruber själv tillbakavisar kritiken. Skicket är inte så illa som kommunen säger och istället känner han sig trakasserad av plan- och miljönämnden och dess tjänstemän. Han menar också att problemen beror på att han tar hand om utsatta människor.
– Det är inte lägenheterna som är problemet utan att de som bor här inte får något stöd, säger han.
Men kommunen menar ju att det är brister i bland annat ventilation och stammar. Det är väl inte sådant som hyresgästerna kan vara orsak till?
– Husen är inte i dåligt skick och man byter inte sådant som inte är sönder. Det här handlar om trakasserier.
Thomas Gruber kommer än en gång att överklaga besluten eftersom han anser att han inte fått någon information, något som kommunen tillbakavisar. De har sökt honom per telefon, e-post, hans blogg, post och närstående, men utan resultat. De är övertygade om att han har sett dem och valde till slut att, med stöd av lagen, gå in i bostäderna med hjälp av låssmed och polis.
– Det här handlar om hyresgästernas hälsa. Man ska inte behöva leva i mögel och med obefintlig ventilation och vi kan inte sitta och vänta bara för att hyresvärden håller sig oanträffbar, säger nämndens vice ordförande Ingrid Carlsson.