Han har koll på rovdjuren i Motala

Att Lars Larsson längtar efter snön är inte så konstigt – hans kall är att spåra upp varg och lo i vårt läns norra delar.

SPÅRARE. Lars Larsson hoppas på att snön snart ska falla.

SPÅRARE. Lars Larsson hoppas på att snön snart ska falla.

Foto: Roger Samuelsson

Tio frågor2015-12-15 09:05

Sedan 1995 har han verkat som både kvalitetssäkrare och besiktningsman åt Länsstyrelsen och har största möjliga koll på förekomsten av rovdjur i Motala kommun. Möt Lars Larsson här.

1. Vad gör en kvalitetssäkrare och en besiktningsman?
– En kvalitetssäkrares uppgift är i första hand att spåra och identifiera djur. Som besiktningsman kallas man in när tamdjur har dödats. Arbetsuppgiften står bland annat i att utröna vilket sorts djur som ligger bakom attacken.

2. Hur ser dagens förekomst av lo och varg ut i Motala kommun?
– Vi hade en föryngring av lo i fjol. Det handlar om en hona med två ungar som vi spårat vid Krassbäck sydväst om Godegård. Totalt rör det sig om cirka fem djur.

Vargen har ingen fast stam i länet, den närmaste finns i området mellan Tiveden och Askersund. Den varg som senast med säkerhet säkrats i kommunen var vid Älvan i somras.

3. Vilket uppdrag minns du mest som kvalitetssäkrare?
– Det måste vara jakten på den så kallade Vikbolandsvargen. Gud vilket elände den ställde till med. Den hann ta hundratals djur innan den föll under en skyddsjakt. Det djuret var en mycket dålig representant för de som vill skydda vargen.

4. Är vargjakten befogad?
– När ett djur tåls att jagas så ska det ske.

5. Hur ser lodjurets skadeverkan ut i jämförförelse?
– Inte alls detsamma. Under mina 19 år i yrket har vi endast nio dödade får i länet.

6. Vad hände med den varg som sågs mitt inne i stan 2012?
– Ja du, det vet vi inte med säkerhet. De sista rapporterna placerade den till kyrkogården på Bondebacka, därefter försvann den spårlöst.

7. Har du fler varghistorier med Motalaanknytning?
– Ockelbovargen 2009. Den traskade hit via Medevi och siktades senare i Varamon. Tyvärr gick den igenom isen på Vänern utanför Mariestad lite senare och drunknade. Den tog inte ett enda tamdjur under sin strapats.

8. Många lodjur stryker med i rävskabb. Förklara varför.
– Se ett rävgryt som ett dagis för lodjurets ungar. De kryper in och leker i dom. Det räcker med att en unge får ett enda kvalster i pälsen så tar det död på en hel familj. Kattdjur kelar med varandra och smittan är oundviklig.

9. Har det någonsin kommit in rapporter om björn i området?
– Vi hade ett larm i somras i form av misstänkt spillning, men det var inte björn.

10. Hur kan man rapportera om man tror sig sett ett rovdjur?
– Då ska man höra av sig till Länsstyrelsen. Era rapporter är väldigt, väldigt viktiga. Var inte rädd för att du kan ha sett fel, det gör inget.

FAKTA LARs LARSSON

Kallas ”Töff”, är 69 år gammal och bosatt i Björnö utanför Nykyrka.

Har jobbat med ”rostfritt” i hela sitt liv och var delägare i ett företag i 14 år som tillverkade detaljer för husgeråd.

Körde speedway hos Filbyterna 1969-70 och för Piraterna 1971-77. Hade också anbud från Vargarna (!) men hjärtat för Motalaklubben höll honom kvar. Har även ett förflutet inom motocross.

Vill du följa rovdjursrapporteringen i länet kan du besöka www.cj-rovdjur.eu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om