"Skenet bedrar", är ett uttryck som passar bra in på Jimmy. Han är storvuxen, bär tatueringar och har ett långt rött skägg, attribut som skulle kunna få folk att tro att han är en riktig hårding. Men det visar sig snart vara helt fel.

– Jag är en snäll nallebjörn, säger han försiktigt när vi möts.

Skägg har han alltid haft men när sambon Jenny äntligen blev gravid efter många års försök bestämde han sig för att låta det växa under hela graviditeten, som ett slutspelsskägg.

Artikelbild

| Jimmy Grönfoss och Rafael Edholm.

– Det var fruktansvärt jobbigt, jag kunde ju inget om skägg, men efter nio månader trivdes jag så bra i det att jag ville ha kvar det.

Av en slump fick han för något år sedan syn på ett inlägg på Facebook,"Bearded Villains", en skäggklubb som grundades i USA 2014. Tillsammans med kompisen John Ekeblad startade han senare en svensk avdelning som i dag har 130 medlemmar.

– Vi vill slå hål på alla fördomar om män med skägg. Alla i vår klubb har stora hjärtan och vill väl, poängterar Jimmy.

Klubben jobbar för en god kamratanda och gör även insamlingar till olika organisationer. Men alla vet inte vilka de är. I oktober 2015 då klubben samlades vid Brahehus för att fotograferas kallades polis till platsen.

Artikelbild

| Jimmy Grönfoss spelar en av två ortodoxa bröder i tv-serien "Veni Vidi Vici".

– Någon förbipasserande hade ringt och sagt att det stod IS-krigare där och viftade med en flagga, säger Jimmy.

Nu har skägget väckt ett helt annat, fredligt, intresse. Det är hos produktionsbolaget Hands Up Stockholm med skådespelaren Rafael Edholm i spetsen. Han har skrivit manus, regisserat och spelar en av huvudrollerna i serien Veni Vidi Vici som handlar om en dansk filmregissör. Denne befinner sig i en svår livssituation, hans filmer får dålig kritik och han måste försörjas av sin fru. Mannen tvingas lämna filmbranschen och erbjuds jobb på sin svärfars ekologiska grisfarm. Så småningom erbjuds han dock ett nytt, välbetalt filmjobb - att regissera porrfilmer.

Artikelbild

| Kostymklädd.

Jimmy spelar en av två bröder i serien och har en relativt framträdande roll, trots att replikerna är få. Men att han skulle söka överhuvudtaget var inte självklart.

– Vi fick ett mail till skäggklubben från produktionsbolaget om att de sökte två personer med rött, kraftigt skägg, säger Jimmy och tvinnar sin mustasch mellan fingrarna.

Artikelbild

Han berättar att han lade ut informationen på klubbens hemsida för att andra skulle se det. Efter att ha funderat lite skickade han själv in en bild. Kort därpå ville produktionsbolaget ha ett litet filmklipp där Jimmy skulle se arg ut. Det gick vägen och i höstas spelades de tio avsnitten in, varav Jimmy medverkar i sex av dem. Han får inte avslöja så mycket om handlingen men säger att det fanns vissa scener där han kände lite extra nerv inför att lyckas sätta dem direkt. Jimmy upplever att produktionen är nöjd med hans insats och han har fått flera positiva kommentarer, inte minst i samband med premiären i Stockholm för några veckor sedan.

– Det känns otroligt kul att jag fick den här chansen. Det här är något som jag skulle vilja hålla på med. Jag har alltid varit klassens clown, men jag har aldrig vågat ta steget fullt ut innan eftersom jag alltid varit lite överviktig, säger Jimmy.

I dag bryr han sig inte om vad andra tycker utan gör det han själv vill och brinner för. Genom sin Youtube-kanal, där han på bara tre månader fått över 1 000 prenumeranter, kan han få utlopp för sitt intresse för underhållning. Inte minst genom att utföra olika utmaningar, challenges, tillsammans med andra youtubers.

– Jag gillar att vara i centrum och stå inför kameran, säger Jimmy Grönfoss.