Ett par som brukar promenera i området berättar att de känt en oro ett flertal gånger då de tagit sina kvällsrundor längs stranden. Så sent som i söndags kväll såg de flera besökare som grillade under de gamla tallarna. Inte bara i engångsgrillar utan även i större kärl. Paret noterade även hur grenar lades på elden för att få ytterligare fart. Detta i anslutning till högt gräs.
– Vi såg nog fyra till fem grillar som var tända och under söndagen blåste det mycket, säger kvinnan.
Det paret nu reagerar över är att någon måste bära ansvar för att informera strandens gäster om vad som gäller. Att Motala kommun på sin hemsida går ut med att det råder eldningsförbud i Östergötland räcker inte, menar de.
Paret, som oroas över att eldandet ska leda till en okontrollerad brand, har pratat med flera som de sett grilla. Deras uppfattning är att många inte vet att man inte får det.
”Hur ska vi veta det? Det finns inga skyltar”, har de sagt till paret.
Enligt brandingenjör Henrik Josefsson har Motala kommun ett informationsansvar, enligt lagen om skydd mot olyckor. Men hur informationen ska gå ut finns det inga riktlinjer för. I nuläget sprids budskapet om eldningsförbud via hemsidor och sociala medier.
– Vi har i nuläget valt att inte sätta upp några skyltar för att på så vis nå ut till allmänheten, men det har förts diskussioner om det hos räddningstjänsten, säger han.
Samtidigt tycker Henrik Josefsson att det är viktigt att alla kommuner följer en liknande informationskampanj i samråd med länsstyrelsen.
Skyltar, tror han, inte enbart räcker som insats. Risken finns att människor kan tolka det som att det är fritt att elda där det inte finns någon skylt.
Samtidigt reagerar han över uppgiften om att det faktiskt eldas, trots pågående förbud.
– Det är extremt torrt nu och det är viktigt att ta eldningsförbudet på största allvar.
Henrik Josefsson kommer att ta frågan vidare omgående. Han säger spontant att en punktinsats på plats i Varamon av räddningstjänsten, och eventuellt också polisen, kan bli aktuell redan den här veckan. På så vis kan personal prata med människor och informera dem om att man faktiskt bryter mot ett förbud, något som kan leda till en polisanmälan.
– Det låter som om det här är något som vi behöver prioritera.