Godegårdsbor lyfte skoldebatten till fullmäktige

1,5 timme. Så länge höll Godegårdsborna och oppositionen frågan om skolnedläggningen levande under fullmäktigemötet. Dessutom resulterade det i en ovanlig omröstning.

Nicklas Rudberg (S), bildningsnämndens ordförande.

Nicklas Rudberg (S), bildningsnämndens ordförande.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-12-11 20:22

Åhörarplatserna var fulla och några av besökarna på måndagskvällens fullmäktige fick stå längs med väggarna. Ämnet som i första hand väckt så stort intresse var nedläggningen av Godegårds skola. Och den diskussionen inleddes innan man ens fastställt dagordningen genom att oppositionsrådet Caroline Unéus (M) försökte kasta upp en ny punkt på agendan.

– Jag vill att vi tar upp ett extra ärende utifrån en skrivelse som vi fått gällande nedläggningen av Godegårds skola, säger hon.

Men att vid sittande möte få med en ny punkt på dagordningen kräver godkännande av samtliga ledamöter och Ingvar Ståhl, gruppledare för S, var snabb med att yrka avslag. När Unéus då begärde rösträkning valde majoriteten att ajournera sig och oppositionen och åhörarna fick vänta utanför på besked om hur man tänkte agera.

– I skrivelser ber man från Godegård om mer tid innan skolan läggs ner. Men jag vill att vi ska ta upp ett ärende om att skicka tillbaka hela frågan till bildningsnämnden för en ny prövning, säger Caroline Unéus.

Så blev det dock inte. Efter pausen blev det votering där hela majoriteten utom två ledamöter (de lade ner sina röster) röstade för att frågan inte skulle upp på bordet.

Men nedläggningsfrågan var inte över för det. Därefter fortsatte ytterligare ungefär en timme med allmänhetens frågestund där huvuddelen av spörsmålen som kom upp gällde just Godegård.

– Det jag undrar är varför det ska gå så in i förbaskat fort, undrade en upprörd Godegårdsbo.

Bildningsnämndens ordförande, Nicklas Rudberg (S), förklarade att det varit flera utredningar om hur små skolor egentligen kan vara. Men han menade också att det kanske inte egentligen handlar om antalet elever.

– Vi nödgades ta det här beslutet. För få elever innebär för lite pengar och då blir det för få lärare och för få övriga resurser, säger han.

Nästa frågeställare undrade hur Motala kan lägga ner skolor med färre än 40 elever när både Linköping och Örebro har landsbygdsskolor som är mindre än så.

– Det där handlar ju om vårt lokala självstyre, förklarade Ruberg som fick mycket tid i talarstolen.

Oppositionen har nu försökt i såväl bildningsnämnden som kommunstyrelsen och fullmäktige att återvisa ärendet för ett nytt beslut, dock utan resultat. Beslutet är föremål för domstolsbeslut, men det majoriteten i bildningsnämnden bestämt är en stängning till jullovet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om