De har fått nog av nedskräpningen

Strandvakter och krafttag mot besökare som skräpar ned. Varamons vänner kräver nu att Motala kommun agerar snabbt och hårt mot nedskräpning i området.

Motala kommun städar upp efter lagöverträdare. Det menar Varamons vänner som vill se krafttag mot nedskräpningen i området.

Motala kommun städar upp efter lagöverträdare. Det menar Varamons vänner som vill se krafttag mot nedskräpningen i området.

Foto: Marta B Blanco

Motala2018-06-21 20:00

– Nedskräpningen har pågått under lång tid. Kommunen tar ut städpatruller men när problemet varken avtar eller upphör så måste man angripa orsaken, säger Harriet Svensson, styrelseledamot i Varamons vänner.

I ett brev ställt till kommunstyrelsen kräver föreningen svar på flera frågor. Medlemmarna undrar bland annat vilka åtgärder som planeras för att nedskräpningen i Varamon ska upphöra. De vill också veta om kommunen tänker arbeta för att rättsliga åtgärder vidtas mot de som skräpar ned.

– Det är ett lagbrott. Går det inte på annat sätt så måste kommunen statuera exempel, säger Harriet Svensson och fortsätter:

– Som det är nu städar de upp efter människor som bryter mot lagen. Lite som curlingföräldrar.

Föreningen kommer också med ett eget förslag: Ge ungdomar sommarjobb som strandvakter. Iförda gula västar med texten "Strandvakt" på ryggen kan de erbjuda besökare papperspåsar att ta hem sitt skräp i.

Soporna är inte bara en otrevlig syn, menar Varamons vänner. Det är ett stort miljöproblem också.

– Stora mängder plast flyter i strandlinjen och sköljs vidare ut i Vättern. Det blir inte bortstädat, säger Harriet Svensson.

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Egberth (S) menar att föreningen har rätt i mycket av det de skriver i sitt brev men poängterar att kommunen redan har vidtagit en del åtgärder mot nedskräpningen.

– Vi har nyligen utökat antalet personer som städar stranden och även sett till att sopkärlen töms oftare så att de inte blir överfulla, säger Camilla Egberth.

Men visst finns det mer att göra, anser hon.

– Vi har funderat på att tydliggöra informationen, till exempel med hjälp av skyltar och information på flera språk. Alla besökare känner kanske inte till vad som gäller.

Hon fortsätter:

– Det här med ungdomar som strandvakter är också ett bra förslag, tycker jag.

Däremot är det tveksamt om rättsliga åtgärder är rätt i det här läget.

– Kommunen kan inte gå in och agera polis. Men vi har en dialog med polisen och vet att de har gjort lite mer besök i Varamon under den senaste tiden, säger Camilla Egberth.

Hon fortsätter:

– Det är inte alls bra att vi har det här beteendet. Kommunen har ett ansvar men jag tror att alla måste hjälpas åt. Att man till exempel vågar säga ifrån om man ser någon som lämnar kvar skräp på stranden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!