Lisa och Marcus bodde i lägenhet i Vadstena men ville närmare Motala. Till en början tittade paret på färdiga hus men sedan väcktes tanken på att se sig om efter en tomt för att bygga på. Södra Freberga i Motala blev ett intressant alternativ.

– För att det ligger nära Vadstena och mitt jobb, säger Marcus.

De bestämde sig för en tomt och hade sedan ett halvår på sig för att få fram ett bygglov.

Artikelbild

| Än så länge bara en stege upp till övervåningen. Marcus, Lisa och Olivander i entrén till sitt hus.

– Då gällde det att sätta sig ner och rita, var huset skulle stå på tomten, garagets placering och så vidare, säger Marcus.

Marcus hade ett funkishus i tankarna medan sambon Lisa var mer åt ett hus i äldre stil. En kompis till paret, Richard, hade då byggt ett hus i den senare stilen.

– Det var väl min mamma som fick mig att ändra uppfattning efter vi sett Richards hus, förklarar Marcus.

Utifrån detta började de göra en ritning. En byggnadsingenjör hjälpte till med en del hållfasthetsdetaljer Ritningarna lämnades till kommunen för bygglov och sedan kom startbeskedet.

Artikelbild

| Huset går i lite äldre stil vilket var tanken med hela bygget.

Hade du och din sambo mycket diskussioner om ritningen?

– Ja det hade vi. Men vi har varit eniga hela iden. Det är ju mycket detaljer som ska funderas ut, exempelvis hur huset ska placeras på tomten vilket är viktigt att tänka på från början.

Artikelbild

| På ritningen fanns till en början bara en skorsten men det blev två för symmetrins skull.

Gjorde ni upp en budget från start?

– Ja det måste man göra. Banken sa att det kommer att kosta mer än det vi räknat på men vi la ner en helg på att räkna igenom det hela igen men vi kom ändå fram till samma resultat. Vilket då banken godkände.

Artikelbild

| Marcus Karlsson med Olivander i den stora, öppna bottenvåningen.

Hur lång tid tog det ifrån det att ritningen var klar till byggstart?

– Med all planering så tog det ungefär en månad.

Artikelbild

| Badrum på bottenplanet.

Byggstarten var i april 2016. Först två veckors arbete med grävmaskin sedan började gjutningen av källaren.

– Mycket markarbete med dränering var det naturligtvis till en början, berättar Marcus.

Artikelbild

| "Det här blir sovrummet när övervåningen är klar", säger Marcus.

Hur mycket av arbetet har ni gjort själva?

– Ungefär 90 procent är det som Lisa, jag och svärfar har gjort. Min svärfar Nisse är snickare och han gick i pension precis när vi skulle börja bygga. Han är guld värd med all sin erfarenhet han bidragit med. Min bror Johan har också varit med och hjälpt oss bygga och det har varit till mycket stor hjälp.

Artikelbild

| Utsikt västerut från balkongen. Vättern kan anas.

Har allt med bygget gått enligt planerna?

– Ja, det har det faktiskt. Vi har dessutom hållit budget.

Artikelbild

| "Källare blev det för att tomten sluttar så mycket - istället för att fylla igen grävde vi ner oss", förklarar Marcus.

Efter godkännande kunde paret flytta in i huset, i slutet av augusti. Men allt är inte färdigt.

– Svårt att säga när det blir helt färdigställt. Med trädgård och allt så är det säkert ett års jobb kvar. Det är mycket kvar att göra och man blir väl kanske aldrig helt färdig, säger Marcus.

Artikelbild

| Öppet och ljust i entrén och andra våningen är under produktion.

Marcus arbetar som murare i sin pappas firma. Det har han gjort sedan 2005 efter utbildning på Carlsund i Motala. Så han vet hur mycket arbete som krävs för att bygga ett eget hus.

– Jag visste att det skulle bli mycket jobb. Men det blir alltid mer jobb än man tror från början. Men det blev faktiskt som vi tänkt. Att huset skulle gå i äldre stil inredningsmässigt var en tanke som kom upp från början fast vi först inte var helt överens om det. Men det har vuxit fram allt mer under att byggets lopp och vi har känt att det kändes rätt utifrån husets modell.

Artikelbild

| "Här uppe är det som en byggarbetsplats just nu", säger Marcus.

Några tips till den som har egna byggplaner?

– Tänk till rejält innan. Lägg ner mycket krut på planeringsstadiet. Till exempel ska man vara noggrann med husets placering på tomten. Det är också lätt att bli för tidsoptimistisk. Det tar oftast längre tid än man tror. Man bör heller inte ha tummen mitt i handen. Det är bra med grundkunskaper och kontakter. Ta hjälp och fråga - man kan heller inte göra precis allt själv.