Chefläkare beklagar fördröjda vården

Inom Region Östergötland pågår nu en internutredning efter händelsen med Tony Eriksson. Chefläkare Erik Fransson, som signerat lex Maria-anmälan, beklagar att vården fördröjdes.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-10-24 17:30

– Det är väldigt viktigt att vara lyhörd för vad patienter och anhöriga säger.

Han vill inte uttala sig i det enskilda fallet, trots att Tony Eriksson gett sitt tillstånd till detta. Samtidigt medger chefläkaren att med facit i hand fick händelsen ett annat förlopp i och med att man i Motala inte ställde rätt diagnos. Av vårdens handlingar för internutredningen framgår att man valde att tolka Tonys symtom som ett virus, medan urologen på US kunde konstatera att han drabbats av urosepsis, blodförgiftning.

Hur viktigt är det att en patient med den diagnosen kommer under rätt behandling?

– Har man blodförgiftning är varje timme viktig, säger Erik Fransson.

Den akutläkare som var i tjänst när Tony kom in till akuten i Motala medger att patienten inte blev korrekt omhändertagen och att fel begicks av honom själv.

"Att bedöma en patients allmäntillstånd är inte alltid lätt för nya doktorer och jag borde därför själv ha undersökt patienten för att bilda mig en egen uppfattning om hans tillstånd".

Akutläkaren tar även upp att patientens "stabila parametrar och beskedliga prover" bidrog till felbedömningen att skicka hem honom. Han anser i efterskott att han borde ha rekommenderat den behandlande läkaren att ta en diskussion med urologen.

I internutredningen beskriver även enhetsansvarig överläkare, Julia Plath, att man pratat med berörd personal "som omedelbart förstod felet i handläggningen".

Det har också hållits samtal på interna utbildningar för att förebygga att händelsen inte upprepar sig. Samtidigt skriver Plath att det är absolut möjligt att en likartad händelse kan inträffa igen om inte ansvariga kliniker börjar direktrapportera och remittera patienter med pågående vårdkontakt på respektive klinik. Möte har skett med alla tre akutmottagningar i länet. Målet är att försöka etablera en gemensam policy om remisskrav för patienter som bedöms av andra läkare via telefon och hänvisas till länets akutmottagningar.

"I denna process bedömer vi som är ansvariga för de tre akutmottagningarna att vi behöver draghjälp från IVO och chefläkare. Traditionen att hänvisa patienter utan rapport eller remiss är väletablerad i länet, det behövs ett övergripande arbete för att bryta traditionen".

Enligt Erik Fransson har redan vissa landsting remisstvång till akuten. Han skulle själv vilja se det i Motala, om man kan hitta en utformning som inte leder till för mycket administrativt merarbete.

– Det skulle förbättra patientsäkerheten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om