Därför försenas bygget av ny förskola - igen

Bygget av den nya förskolan på Råssnäs har försenats - igen. Anledningen är att den skulle bli för dyr. Nu görs upphandlingen om.

Det är fortfarande oklart när det kan bli en ny förskola i Råssnäs.

Det är fortfarande oklart när det kan bli en ny förskola i Råssnäs.

Foto: Arkiv/Anders Törnström

Motala2019-12-03 06:00

Planerna på en ny förskola på Råssnässkolans tomt har funnits länge. Den förra majoriteten avbröt nybygget av en ny förskola på Agneshög därför att man ville utreda förutsättningarna att använda Råssnästomten istället. Under tiden hann verksamheter flytta till tillfälliga lokaler.

Arbetet har sedan dragit ut på tiden eftersom skyddsrum på Råssnässkolan gjort att lokalerna inte gått att riva. Nyligen fick man besked från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, att man kan gå vidare och riva nödvändiga delar av lokalerna.

Sedan tidigare finns beslut om att också flytta en förskola som planerades i Bråstorp till Råssnäs för att bygga totalt åtta avdelningar på samma tomt. Men nu drar arbetet ut på tiden igen. Det visade sig nämligen att projektet skulle bli dyrare än vad man räknat med.

– Man har budgeterat 65 miljoner kronor för projektet och nu hamnar det på 79 miljoner kronor. Det är en lösning som inte blir bra, säger tjänstgörande ks-ordförande Kenneth Söderman (L).

Nu vill man därför använda den option som finns i avtalet om förskolebyggnationerna som innebär att kommunen får gå ur den överenskommelse som finns. Istället vill man göra en helt ny upphandling utifrån det underlag som redan tagits fram.

– Det här innebär ingen stor fördröjning. Det handlar om två, tre månader, säger Kenneth Söderman.

Ni vet inte vad kostnaden skulle bli i en ny upphandling. Hur mycket billigare tror ni att det skulle kunna bli?

– Vi hoppas att det kommer att kosta maximalt 65 miljoner kronor, säger Kenneth Söderman.

Ni får fortsätta betala för tillfälliga lokaler och det finns osäkerhetsfaktorer. Blir det här billigare?

– Ja, det blir det. Det kan bli att vi behöver fortsätta lite längre i tillfälliga lokaler, men vi tittar också på andra lösningar, säger Kenneth Söderman.

Om allting går som planerat skulle de nya förskolorna vara på plats under våren 2021 istället för kring årsskiftet 2020/2021.

Nu dröjer bygget ytterligare, samtidigt är det väldigt fullt på en stor del av kommunens förskolor. Hur tänker ni där?

– Det är snarare en fråga för bildningsnämnden att svara på hur man ska klara det, säger Kenneth Söderman.

S har i samband med planerna på bygget vid Råssnäs reagerat på att det blir åtta avdelningar, något som partiet tycker är för mycket.

– Vi hoppas att inte alla enheter blir så stora framöver, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

Arkivbilder. Bilden är ett montage.
Arkivbilder. Bilden är ett montage.
Karta: Råssnässkolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!