Den 15 februari var solsystemets största planet som tydligast, det skriver Illustrerad Vetenskap. Men även den 16 februari kan det vara värt att gå upp tidigt och ta sig till en öppen plats för att se Jupiter. Det måste göras före klockan sju eftersom att gryningen gör det för ljust för att se planeten senare. Jupiter kommer att befinna sig strax till vänster om månen och med kikare går det även att se Jupiters månar Europa, Lo, Ganymedes och Castillo.

– Med en vanlig kikare går det att se Jupiters månar, det är väldigt roligt. Från dag till dag går det att se hur månarna åker runt Jupiter, säger Åsa Thorén, ordförande i Östergötlands Astronomiska sällskap.

Men även utan kikare går det att se Jupiter som en lysande prick.

Artikelbild

| Månen. Jupiter är ovanligt nära månen under onsdagen.

– Man kan se Jupiter ofta, men att den är nära månen är speciellt. Det blir så tydligt då för man tittar ofta på månen, säger Åsa Thorén.

Det är inte bara på morgonen det går att se Jupiter utan också efter elva på kvällen. Och även Venus går att se just nu, tidigare på kvällen och nära Mars.

– Venus syns väldigt tydligt medan Mars syns svagt, Mars är på andra sidan solen. Man kan även se att Venus är vit medan Mars är rödaktig, säger Åsa Thorén.

Ett tips om du vill se planeten är att ta dig till en öppen plats med lite ljus. Kanske på landsbygden eller en nedsläckt fotbollsplan.

– Det gäller att ha fri sikt åt väster på morgonen och öster på kvällen. Det värsta med astronomiska händelser är att det inte går att se någonting om det är moln.

Så om natten och morgonen är molnig går det att se Jupiter flera nätter, men den hamnar längre och längre bort från månen efter torsdag morgon.