Det visar en ny SIFO-undersökning som P4 Östergötland har sammanställt. I undersökningen, som genomfördes mellan 2 maj och 7 september, svarade drygt 1 200 östgötar på vilket parti de skulle rösta på om det hade varit riksdagsval i dag.

Om östgötarna verkligen röstar så som undersökningen visar i riksdagsvalet nästa år skulle det innebära stora förändringar i länet; ett antal riksdagsmän skulle försvinna och ett antal nya personer skulle komma in från ett annat parti, enligt Toivo Sjörén, opinionschef på SIFO.

I undersökningen får bara tre partier fler röster än förra riksdagsvalet. Väljarstödet till Centerpartiet ökade med 100 procent, från 6 till 12,8 procent medan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna fick 7,6 respektive 21,6 procent vilket är cirka 50 procent fler röster för båda partierna än 2017.

Artikelbild

| Om Linda Broström skulle rösta i dag skulle det bli likadant som i förra riksdagsvalet.

Alla andra partier tappar väljarstöd i Östergötland, enligt undersökningen. Procentuellt gör det mest för Kristdemokraterna som kommer under fyraprocentspärren och faller från 5,1 procent till 2,3 medan Moderaterna får 13,5 procent, vilket nästan är en halvering jämfört med 22,3 procent i förra rikdagsvalet.

Redaktionen har pratat med ett tiotal personer i Linköping och bara en av dem har funderat på att rösta annorlunda i det kommande riksdagsvalet 2018. Alla andra vet att de kommer att rösta som förra gången: vissa därför att de alltid röstar på sammat parti; andra för att de inte har ett bättre alternativ och några är nöjda med sitt sitt förra val.