Höjd beredskap efter legionellautbrottet

Beredskapen på både LiM och US har höjts sedan information om legionellabakterier i Motala simhall kom till deras kännedom.
"Man ska ha respekt för den här sjukdomen, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Lisa Brunzell

Motala2016-11-12 08:00

– Vi har meddelat akuten i Motala och infektionskliniken i Linköping att om det skulle komma in en patient med symptom så bör man fundera, "har du varit i Motala simhall?". Man ska tänka legionella, säger hon.

Enligt Britt Åkerlind har därmed beredskapen höjts på sjukhusen och alla läkare har informerats om situationen.

Tidigare har det nämnts att det endast är gamla människor med sämre immunförsvar som riskerar att insjukna om de kommer i kontakt med smittat vatten. Men det stämmer inte alls enligt smittskyddsläkaren. Alla åldersgrupper kan drabbas. Hon hänvisar till WHO som visar att män har större risk för att insjukna. Likaså de som genomgår olika behandlingar mot sjukdom, diabetessjuka och människor med nedsatt njurfunktion. Även rökning och alkoholism innebär ökade risker.

– Med en allt mer avancerad sjukvård där fler personer hålls vid liv ökar antalet människor med nedsatt immunförsvar, säger Britt Åkerlind.

Hur allvarligt är legionella?

– Många blir svårt sjuka och kan behöva intensivvård men man avlider inte normalt av legionella. Däremot ska man ha stor respekt för sjukdomen.

Enligt Britt Åkerlind är det också en "helt onödig sjukdom" som man kan undvika att drabbas av om man inte utsätts för bakterierna.

– Att hålla öppet något som innebär en hälsorisk är inte bra, säger smittskyddsläkaren som föreslår tätare kontroller i samband med den konstaterade smittan i Motala simhall.

Symtom och komplikationer

Legionärssjuka yttrar sig som en lunginflammation med oftast hög feber, huvudvärk och muskelvärk. Diarré förekommer ofta. Sjukdomsbilden är ibland mycket allvarlig, särskilt då sjukdomen nästan alltid drabbar personer som av någon anledning har nedsatt immunförsvar. Dödsfall inträffar trots modern intensivvård och dödligheten är 5–20 procent. Inkubationstiden är i regel fem till sex dygn men kan vara både kortare och längre, ofta anges två till tio dygn, men det finns exempel på ännu längre inkubationstid.

Källa: folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om