Människor sprang för sina liv på den välbesökta Avenue des Champs-Élysées när mannen klev ur sin bil och öppnade eld med automatvapen mot ett polisfordon vid 21-tiden på torsdagskvällen.

Dagen efter patrullerar poliser med förstärkningsvapen och skyddsvästar paradgatan. En syn som parisarna vant sig vid efter de senaste årens terrordåd.

Sådant här kan hända överallt. Du kan aldrig vara helt säker, säger Patrick, som ändå inte tror att attacken kommer att få någon större betydelse för valet på söndag, säger han på väg ner för paradgatan till TT:s utsände.

Attacken, där en polis dödades och två skadades allvarligt innan gärningsmannen sköts till döds, utreds som ett terrorbrott och terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret. Enligt AFP:s källa ska en handskriven lapp ha hittats vid platsen där gärningsmannen sköts till döds och på den finns en hyllning till IS. Polisen ska också ha hittat ett exemplar av Koranen i den misstänkte gärningsmannens bil.

50 000 poliser

Händelsen inträffade bara tre dagar före söndagens presidentval. Landets premiärminister Bernard Cazeneuve säger att regeringen och säkerhetsstyrkorna är fullt mobiliserade och att inget kommer att hindra att valet genomförs. Omkring 50 000 poliser, inklusive elitstyrkor, har kallats in för att skydda väljarna på valdagen.

"Det är upp till oss att inte ge efter för fruktan och skrämsel och manipulation som skulle spela fienderna i händerna", säger han i ett uttalande.

Champs-Élysées, en aveny i Paris hjärta kantad av restauranger och butiker, liknade mer en krigszon än ett turiststråk efter attacken. Hundratals poliser med automatvapen, hjälmar och skottsäkra västar, spärrade snabbt av området samtidigt som närliggande tunnelbanestationer stängdes av.

Vi var tvungna att gömma våra kunder i källaren, säger Choukri Chouanine, som driver en restaurang nära platsen, och tillägger att många skott hördes.

Planerade polisattack tidigare

Tre anhöriga till gärningsmannen har frihetsberövats och ytterligare en man, som belgisk polis tipsat sin franska motsvarighet om, dök upp och överlämnade sig själv på en polisstation i Antwerpen.

Från franskt håll har man bekräftat att den döde gärningsmannen är fransman, men är förtegen om detaljer.

Angriparens identitet är känd och har kontrollerats. Jag kommer inte att offentliggöra den eftersom utredningar med tillslag pågår, säger åklagaren Francois Molins.

Enligt källor till AFP rör det sig om en 39-åring. Hans hem i östra Paris har sökts igenom. Mannen ska ha gripits i februari i år, misstänkt för att ha planerat en attack mot poliser, men släppts i brist på bevis. Han dömdes till 15 års fängelse i februari 2005 för tre försök till mord, däribland mot poliser.

Kallade till krismöte

I Frankrike, som de senaste åren upplevt flera mycket allvarliga terrorattacker, råder den högsta terrorhotnivån. President Francois Hollande har ställt in en resa till Bretagne och kallade till ett krismöte i dag.

I tisdags greps två män i Marseille misstänkta för att ha planerat ett terrordåd inför valet. Terrorrörelsen IS flagga, tre kilo sprängmedel, ett automatvapen och två handeldvapen hittades vid husrannsakningar i samband med gripandet.