Utanför en stor moské

20 minuter efter midnatt fick polisen larm om att människor blivit påkörda av en skåpbil i närheten av en moské på Seven Sisters Road i Finsbury Park i norra London. Troende var på väg ut från moskén, som är en av de största i Storbritannien, efter kvällsbönen under fastemånaden ramadan.

Offren var muslimer

Artikelbild

Polis och räddningstjänst kunde direkt konstatera att en person mist livet. Åtta skadade vårdas på tre olika sjukhus, medan två personer med lättare skador fick vård på plats. Samtliga offer är muslimer och två av de som vårdas på sjukhus har enligt polisen mycket allvarliga skador.

Allmänheten ingrep

Föraren av bilen – en vit 48-årig man – hölls fast av allmänheten och kunde sedan gripas av polis. Inga andra misstänkta har identifierats. Polisen utreder händelsen som ett terrordåd, men vill inte säga något om motivet till dådet. Men enligt flera ögonvittnen ska den misstänkte ha sagt att han "ville döda muslimer".

Utreds som terrorhändelse

Premiärminister Theresa May säger att polisen betecknade det som en terrorhändelse inom åtta minuter. Hon kallar dådet för "en attack mot muslimer" och säger att det är "precis lika vedervärdigt" som tidigare terrordåd.

Londons borgmästare Sadiq Khan kallar det för "en fruktansvärd terroristattack" och skriver på Facebook att polisen satt in extra resurser för att lugna människor, "särskilt de som firar ramadan".

Källor: Metropolitanpolisen, AFP, Reuters, The Guardian, BBC