Nyhetsbyrån har tagit del av ett utkast till ett elvasidigt dokument från departementet för inrikes säkerhet, som visar att runt 100 000 soldater kan sättas in för att gripa miljontals personer som befinner sig olovligen i USA.

Soldaterna skulle mobiliseras från de fyra delstater som gränsar till Mexiko och de delstater som i sin tur gränsar till dessa fyra - totalt elva delstater.

Dokumentet - som är daterat den 25 januari i år - är riktat till flera berörda myndigheter, som en instruktion för hur Donald Trumps presidentdekret ska omsättas i praktiken. Avsändaren i dokumentet anges vara John Kelly, Trumps minister för inrikes säkerhet.

I dokumentet instrueras också chefen för gränskontrollmyndigheten att så snart som möjligt börja anställa ytterligare 5 000 personer som ska bevaka gränsen.

Vita husets pressekreterare Sean Spicer tillbakavisade snabbt uppgifterna i ett telefonsamtal till AP och kallade dem "hundra procent osanna". Han hävdade också att det dokument AP tagit del av inte kommer från Vita huset.

En tjänsteman på departementet för inrikes säkerhet beskriver dokumentet som ett väldigt tidigt utkast, som ännu inte har nått ministern för ett godkännande.

Efter Vita husets dementi publicerade AP via Twitter hela dokumentet på nätet.