De är redo att fortsätta kämpa

1,5 år efter Granlidens stängning är tongångarna fortfarande upprörda i Tjällmo. Och ortsborna har inte gett upp hoppet om äldreomsorg på orten.

Fortfarande efter 1,5 år är Tjällmoborna upprörda över att ha förlorat sitt äldreboende.

Fortfarande efter 1,5 år är Tjällmoborna upprörda över att ha förlorat sitt äldreboende.

Foto: Lina Handberg

Tjällmo2016-11-17 11:10

Förra sommaren kom snabba besked från socialnämnden. Granlidens äldreboende skulle läggas ner och kvar skulle det enbart bli ett trygghetsboende där äldre skulle få hjälp via hemtjänsten. För många kom beslutet som en blixt från klar himmel. Vid ett möte kort därefter i Tjällmo fick socialnämndens ordförande Anne-Lie Liljedahl (S) hård kritik och hon medgav då att tidsplanen varit för snäv.

Röra om i grytan

Men 1,5 år efter beslutet är de boende i Tjällmo fortfarande upprörda. Socialnämndens beslut om att öppna trygghetboende istället har inte blivit verklighet och nyligen sa kommunen nej när ett privat företag, Fortuna, erbjöd sig att köpa lokalerna och starta ett äldreboende. De såg ekonomi i verksamheten, men majoritetens politiker sa nej. Så nu vill Tjällmoborna gå ihop i kampen för att få tillbaka ett äldreboende på orten. Och intresset är stort. När man nyligen höll möte för att formera sig kom över 70 personer och man fick ta in extra stolar.

– Vi måste våga visa var vi står. Vi behöver röra om i grytan och visa att vi inte ger oss. De säger att det inte finns intresse från äldre att bo här, men det vet vi att det visst gör, säger Patric Ilar som var med och höll i mötet.

Finns äldre

Att ortens invårare inte fick information om vad som var på gång är ännu en öm tå. Likaså att man anser att de argument som förts fram inte stämmer.

– De säger att ingen vill bo här, men ser man till Tjällmo och området här omkring så finns det 100 personer som är över 75 år. Då måste det finnas tillräckligt med äldre som vill behöver äldreomsorg, menar en mötesdeltagare.

– Och att det inte skulle gå att få hit personal stämmer inte heller. Fortuna som ville starta i privat drift hade 14 stycken som ville jobba här, tillägger en annan.

Reaktionerna blir ännu starkare när man börjar diskutera att kommunen fått ett ökat behov av platser på äldreboende och därför planerar nybyggnationer i både Motala och Borensberg.

Saknar förtroende

I socialnämndens beslut står att Granliden skulle bli trygghetsboende. Att det inte ens blev så upprör också Tjällmoborna.

– De höll inte sitt löfte. Socialnämnden och deras tjänstemän saknar helt förtroende hos mig, säger en man och får medhåll från flera håll.

Det privata företaget Fortuna har betalat handpenning för Granliden och alla kontrakt är skrivna. Men det köpet kommer snart att gå tillbaka eftersom kommunen inte godkänner företagets planer på ett äldreboende.

– Vi förstår inte varför. De hade en ekonomi som gick ihop sig, så varför säger man nej, undrar Carola Ilar.

Beskedet om att politikerna sagt nej till planerna på ett privat äldreboende vad det som fick Carola och Patric Ilar att snabbt sammankalla byborna till ett möte.

– Vi behöver göra någonting nu. Annars är risken att Granliden säljs till någon annan och att det inte blir något äldreboende, säger Carola Ilar.

Vill ha möte

Efter mötet startades en grupp som ska kontakta kommunen för ett möte för att diskutera framtiden för äldreomsorg i Tjällmo. I arbetet är man öppen för att även samarbeta med bygderåd på andra mindre orter i kommunen. Liksom för att titta på att starta ett eget kooperativ.

– Kommunen pratar om en levande landsbygd, men just nu känns det som ett stort skämt, säger Patric Ilar.

Och kravet är klart. Tjällmo vill ha tillbaka äldreomsorgen.

LÄS MER: Kyrkan fylldes av ilskna Tjällmobor

               Liljedahl: Det är politikens baksida

Röster i Tjällmo om äldreomsorgen

"Varför ska politikerna bestämma var jag ska bo när jag blir äldre?"

"Vi tycker att Fortuna är välkomna hit för att öppna äldreboendet. Det borde vi bestämma och inte kommunen."

"Vi betalar också skatt, varför går inte det till någonting här och inte till att asfaltera om i stan eller göra om Stora torget."

"Det är helt ofattbart att de inte lyssnar när vi reagerar."

"De behandlar inte oss och boende i stan lika. De motarbetar oss."

"Vi måste åka in och prata med dem, visa att de inte blir av med oss. Och vi kan motbevisa dem för här finns visst intresse av att bo här när man blir äldre."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om