Chefen efter beskedet: "Jag är besviken"

2013 lovade politikerna mer närlagad mat till barn och äldre. Nu backar socialnämnden. De lägger ner sina kök och satsar på mat transporterad från centralköket på lasarettet.

Inte närlagat. Socialnämnden frångår kommunens policy om mer närlagad mat till äldre.

Inte närlagat. Socialnämnden frångår kommunens policy om mer närlagad mat till äldre.

Foto: Ola Axman/Arkiv

Motala2016-11-14 09:50

LÄS MER: Därför backar man får löftet.

2011 gjorde kostenheten en egen utredning om att laga mat närmare de barn och äldre som skulle äta den. Men när bildningsnämnden och socialnämnden såg prislappen fick man kalla fötter. Istället tillsatte kommunstyrelsen en extern utredning. Den mynnade sedan ut i en kostpolicy som samtliga partier stod bakom i fullmäktige 2013. Förutom mer närproducerad mat och mer ekologiskt var en viktig ståndpunkt i den nya policyn att mer mat skulle lagas ute på enheterna istället för i ett centralkök. Det innebar en omfattande plan på hur man skulle bygga nya kök ute på skolor och äldreboenden.

Lägger ner

Men nu står det klart att det inte blir så. Istället för att bygga större kök ute på sina äldreboenden lägger socialnämnden ner de kök man redan har. På Strömsborg där man tidigare tagit emot huvudrätten från lasarettsköket, men kokat exempelvis potatis och grönsaker stängs köket och på Vileborg i Fornåsa där man länge haft egen kock som lagat mat till de äldre bommas också köket igen.

– Jag tycker att det här är väldigt synd och jag är besviken. Vi har jobbat hårt för den här kostpolicyn och var väldigt nöjda när den gick igenom. Nu har det vänt igen och som tjänsteman har man att förhålla sig till det, men visst känns det tråkigt. Policyn pekade på att maten var viktig och nu känns den inte lika viktig, säger kostchef Margaretha af Trolle.

Varmhållning

Strömsborg och Vileborg kommer framöver att få all varm mat från centralköket på lasarettet. Frukost och mellanmål ska ordnas av enheterna själva. Margaretha af Trolle säger att kostenheten lagar bra mat i centralköket, men fördelen med att laga den ute på enheterna är att man slipper varmhållningen och transporterna.

– Nu får man ju hoppas att äldreomsorgen lägger fokus på själva måltidsstunden istället, säger hon.

Kök på skolorna

Samtidigt hoppas hon på en ny vändning i synen på äldreomsorgsmaten från statligt håll.

– Livsmedelsverket har tidigare satt upp riktlinjer för skolmaten och jag vet att de håller på att titta på äldreomsorgen också bland annat vad gäller näringsinnehåll, säger hon.

Personalen i de kök som läggs ner kommer att få nya arbetsplatser inom kostenheten. Där finns vakanser så det finns ingen risk för uppsägningar i samband med socialnämndens beslut. Bildningsnämnden som också är en stor aktör i kostfrågan genom sina skolor och förskolor har inte valt att fokusera på centralkök som äldreomsorgen. Där är inriktningen fortfarande att mer mat ska lagas nära de som ska äta den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om