Enligt Vita huset ska Trump offentliggöra en ny övergripande Iranstrategi på fredag, klockan 18.45 svensk tid. Utrikesminister Rex Tillerson har informerat Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland om vad Trump ska säga.

Bedömare spår att han kommer att vilja säga upp avtalet, som han tidigare kallat för "genant". USA:s president har anklagat Teheran för att stödja terrorism och anser allmänt att överenskommelsen inte gör tillräckligt för att förhindra att landet skaffar kärnvapen.

Trump har bestämt sig för att avtalet är uselt, sannolikt av ideologiska skäl och inte baserat på en intellektuell utvärdering av avtalets innehåll, säger Rouzbeh Parsi, Irankännare och forskare vid Lunds universitet.
Artikelbild

| Irans president Hassan Rouhani inspekterar en militär hedersvakt vid den islamiska republikens grundare ayatolla Khomeinis mausoleum utanför Teheran nyligen.

Isolerar sig

Presidentens syn går tvärs emot de övriga medlemmarna i den så kallade P5+1-gruppen (Tyskland samt FN:s säkerhetsråds permanenta medlemmar Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA), som efter intensiva förhandlingar träffade Iranavtalet för snart två år sedan. De senaste dagarna har Moskva, Peking, London, Paris och Berlin – bland andra – varnat Trump för att riva upp överenskommelsen.

EU, IAEA, Kina och Ryssland tycker alla att Iranavtalet fungerar bra. Trump vet att han isolerar sig om han backar, säger Parsi.
Därför har han parallellt det senaste halvåret försökt att sabotera atmosfären kring uppgörelsen, vilket kan avskräcka handelspartners. Det är ett sätt att provocera Iran för att försöka få dem att lämna avtalet i stället.
Artikelbild

| En bild av USA:s president Donald Trump sticks i brand vid begravningen av en ung soldat från iranska revolutionsgardet nyligen.

Skälet till att frågan aktualiseras just nu är att USA:s president enligt avtalet var 90:e dag ska försäkra kongressen om att Iran lever upp till sina åtaganden. I mitten av juli gjorde Trump en sådan försäkran, men "motvilligt", enligt bland andra tidningen The New York Times. Nu verkar han ha bestämt sig för att inte lämna en försäkran, inför nästa deadline som är den 15 oktober.

Därmed tar han sin hand från avtalet och bollar över frågan till kongressen som får den otacksamma uppgiften att inom 60 dagar fatta beslut om hur USA ska agera, om sanktioner mot Iran ska återinföras. Om så sker bryter USA mot kärnenergiavtalet, vilket i praktiken innebär att man drar sig ur.

Terrorstämplar garde?

Men frågan är komplex. När avtalet färdigställdes, under president Barack Obama, var en majoritet av kongressledamöterna emot det. Nu, i synnerhet i ljuset av stödet från resten av världen, är det mer oklart om de folkvalda vill vara de som fattar beslut om dolkstöten.

Och sannolikt löper kärnenergiavtalet med resten av världen vidare, även om USA lämnar överenskommelsen, enligt Parsi.

En mildare variant är att USA inför sanktioner mot det iranska revolutionsgardet, som Trump väntas terrorstämpla inom ramarna för den nya Iranstrategin. Om sådana sanktioner är ett brott mot kärnenergiavtalet är mer oklart och måste troligen utredas av uppgörelsens parter.

Sanktioner eller ej – hotet om att terrorstämpla revolutionsgardet, som är en central maktfaktor i Iran, har lett till högljudda protester i Teheran: "Amerikanerna driver världen till vansinne genom sitt beteende. Det är dags att lära dem en läxa", säger Masoud Jazayeri, talesman för Irans väpnade styrkor, enligt nyhetsbyrån AP.