Alla barnen känner varandra. Alla barnen känner lärarna. Ingen är utanför. Så beskrivs skolan i Rogslösa och ses som något unikt. Inne i Vadstena ligger den anrika S:t Persskolan. Där känner alla barnen varandra. Där känner alla barn alla lärare. Ingen är utanför.
S:t Persskolan har ca 250 elever, inte 2500. Lärarlagen har full koll på sina elever. Barnen arbetar i flexibla grupper, allt fokus ligger på elevens lärande i att kunna läsa, räkna, vara människa och god kamrat. Alla elever lär känna varandra. Eleverna från Rogslösa skola får möjlighet att lära känna fler barn och knyta fler kontakter tidigare än vad de har möjlighet till idag, på samma sätt som barnen från Hov, Nässja och Orlunda tidigt lär känna barnen i stan.
Vi har förståelse för att olika argument levereras mot en nedläggning av Rogslösa skola, men har samtidigt ett ansvar för alla barn i kommunen. Vi har nu förslag på en anpassning som borde ha gjorts för flera år sedan för att alla barn ska få en likvärdig skola.
Katarinaskolans lärare jobbar i motlut och brottas med att räcka till för alla elever och Petrus Magni skola har haft flera olika skolledare de senaste åren. Det är inte hållbart. Genom att reducera antalet skolor och samla de pedagogiska resurserna och sprida dem till fler elever, så kan såväl eleverna på Katarinaskolan som de tidigare eleverna i Rogslösa få en likvärdig utbildning.
Kommunen har under flera år sedan Roglösa senaste hotades av nedläggning låtit skolan vara kvar – men befolkningen fortsätter att minska ändå. Sambandet mellan tillväxt på landsbygden och tillgång på skola är alltså inte tydligt. I exempelvis Nässja som saknar skola ökar befolkningen. Vi tycker att det är dags att pröva andra grepp för att få Borghamnsområdet att växa och tar nu initiativ till att kartlägga behoven i en tvärpolitisk grupp.
Vi tror att många barnfamiljer kan tänka sig att bo i Borghamn utan en skola i Rogslösa om man samtidigt vet att skolan 20 minuter därifrån presterar på toppnivå. Det har Vadstenas skolor alla förutsättningar att göra om vi lägger skolpengen på undervisning i stället för på lokaler.
Kritiken från Skolinspektionen om att alla barn i Vadstena inte får sin lagstadgade rätt till likvärdig utbildning kan vi inte nonchalera. Inte heller kritiken från kommunrevisionen om att vi år efter år inte har kontroll över skattemedlen. Det handlar inte om landsbygd mot stad. Det handlar om alla barns rätt till en likvärdig och högkvalitativ utbildning för en rimlig summa skattekronor.