Advokaten: "Det håller inte för överlagt mord"

Motala Den åtalade 21-åringen har redan förnekat brott. Nu förklarar hans advokat att han inte tror att tingsrätten kommer att fälla mannen för mord.

På fredagen avslutas med största sannolikt rättegången om det av åklagaren rubricerade mordet på en 18-årig man i Stadsparken i Motala den 12 december i fjol. Mannen avled av de skador han åsamkades – bland annat i buken – och kammaråklagare Helene Gestrin har tidigare under rättegången förklarat att materialet i polisens förundersökning pekar på att det var den 21-årige nu åtalade mannen som med kniv högg 18-åringen så pass svårt att han senare avled på sjukhus. Hon yrkade under den första rättegångsdagen i Linköpings tingsrätt att att mannen ska dömas för mord, alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

21-åringen, som greps relativt snart efter det inträffade då han befann sig i närheten av polisens avspärrningar i Stadsparken, har hittills tydligt och klart förnekat brott. Mannen, som kände den dödade 18-åringen före händelsen, har i stället hävdat att han handlat i självförsvar. Under den första rättegångsdagen förklarade också hans advokat Anders Berglund att hans 21-årige klient "är helt främmande inför tanken på att han velat mörda 18-åringen. Han beklagar det djupt."

Strax innan förhandlingarna under den preliminärt schemalagt sista rättegångsdagen inleddes i Linköping var advokat Anders Berglund tydlig.

Bevisningen räcker inte. Hans klient kommer inte att dömas för det grövsta brottet i åklagarens palett av yrkanden.

– Jag kan absolut inte tänka mig att det här håller för överlagt mord, sade han till vår reporter Rita Furbring innan han gick in i rättssalen.

– Jag anser att det, och nu är jag försiktig igen, finns ganska goda chanser att han blir frikänd.

TV: Du kan se hela intervjun med advokat Anders Berglund ovanför artikeln eller genom att klicka HÄR.TV: Du kan se hela intervjun med kammaråklagare Helene Gestrin ovanför artikeln eller genom att klicka här.

 
 
  • Senaste nytt
  • Mest läst