Om åklagaren Jens Göransson hade valt att avsluta den nya förundersökningen hade Kaj Linna släppts ur fängelset. Men i ett yttrande till hovrätten motsätter sig han att Linna frikänns från brotten han dömts för.

"Jag åberopar samma bevisning som den ursprungliga åklagaren hade i tingsrätten och hovrätten, både muntlig och skriftlig. Bevisningen kommer att kompletteras när den pågående förundersökningen är klar", säger Jens Göransson i ett pressmeddelande.

"Inte säker"

Hovrätten för övre Norrland har tagit ställning till yttrandet och planerar för en ny rättegång.

"Målet ska hållas i Umeå med början den 9 maj. Huvudförhandlingen beräknas pågå i flera dagar", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson befinner sig på en utlandsresa och har ännu inte fått tillfälle att prata med sin klient. Han tycker dock att man inte ska tolka dagens besked så bokstavligt som det har gjorts på sina håll.

Jag är inte säker på att det blir en ny förhandling. Åklagaren har ju inte slutfört sin egen förundersökning än, säger han till TT.
Det åklagaren hänvisade till var bland annat sådant som jag har begärt, genomgång av telefonlistor och sådant. Det har vi inte fått redovisat än.

Nya bevis väntar

TT: Hovrätten har ändå planerat in en ny huvudförhandling i maj.

Det behöver inte betyda någonting. Det är för att de helt enkelt är förberedda om det blir något.
När förundersökningen är redovisad så får vi se vad den innehåller.

I den nya bevisningen ingår bland annat analyser av den trafik och de telefonuppkopplingar som gjordes i samband med det uppmärksammade rånmordet som Linna är dömd för. Två bröder angreps på sin gård i Kalamark utanför Piteå i april 2004. Den ene blev brutalt mördad, den andre skadades svårt.

Kvar i fängelse

"Vilka ytterligare kompletteringar som är att vänta kan jag inte gå in på förrän förundersökningen är klar", säger Jens Göransson.

Beskedet innebär att 54-årige Kaj Linna blir kvar i fängelse, där han suttit i drygt tolv år. Han dömdes mot sitt nekande och begärde resning av HD fyra gånger innan det beviljades i december förra året. Han har aldrig begärt att få sitt straff tidsbestämt, eftersom han anser sig oskyldigt dömd.

Trots att det saknades tekniska bevis och att vittnen inte kunnat placera honom på platsen dömdes Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån.