Inget strålande debattklimat kring kärnkraft i Motala

En bred politisk samsyn skulle krävas för en framtida etablering av kärnkraft i Motala, men någon sådan finns helt enkelt inte.

Utifrån en redan het debatt om en kärnkraftsetablering i Motala ska det bli mycket spännande att höra vad som kommer att sägas under fredagens politikerdebatt i Folkets Hus.

Utifrån en redan het debatt om en kärnkraftsetablering i Motala ska det bli mycket spännande att höra vad som kommer att sägas under fredagens politikerdebatt i Folkets Hus.

Foto: David Wickström

Ledare2024-09-25 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Ibland är det obehagligt att bli överraskad, men ibland är det tvärtom ganska skönt att bli överraskad. Det sistnämnda gäller i det aktuella fallet Motala och lokala politikers mod att våga tro på saker, trots att de nyligen har blivit brända och fallhöjden för nya högtflygande planer är minst sagt påtaglig.

Det som åsyftas den här gången är att majoriteten i Motala (M, KD, SD, L) vill fortsätta processen med att undersöka förutsättningarna för att kunna bygga kärnkraftverk på lämplig plats i kommunen. Det betecknades nyligen på ledarplats som ett kamikaze-uppdrag och även om inte alla odds är emot de styrande partierna så är oddsen åtminstone väldigt höga för den som nu skulle våga sätta en slant på att de kommer att nå framgång.

Att döma av kommentarerna som kommer från både majoriteten i form av Mark Henriksson (M) och oppositionen i form av Elias Georges (S) verkar frågan om en etablering av kärnkraft i Motala kommun redan vara infekterad.

undefined
Mark Henriksson (M) och Elias Georges (S) kommer inte att kunna enas i kärnkraftsfrågan, vilket gör att en nyetablering i praktiken är utesluten.

Det bådar inte gott för den som är kärnkraftspositiv, för en etablering måste så klart föregås av en saklig debatt och en mycket bred politisk uppslutning. Annars kan inte ett projekt av det här slaget bli verklighet, det behövs en långsiktighet från samhället om en utomstående aktör ska våga satsa.

Moderaterna, Liberalerna och andra partier på högerkanten ser kärnkraften som en viktig framtidsfaktor för svensk energiförsörjning. De gör det ur ett bredare perspektiv, kan tänka sig kärnkraft på flera platser än i dag och i flera olika former beroende på den tekniska utvecklingen.

Som parti har Socialdemokraterna däremot åsikten att ny kärnkraft ska kunna tillåtas, men enbart på platser där den redan finns. Som bekant finns det inte någon kärnkraft i Motala sedan tidigare, vilket gör ett negativt ställningstagande till en ny lokal etablering konsekvent med hur partiet tycker i stort.

Partiet är inte ensamt om att ha en liknande grundinställning. Bland annat har Maria Persdotter klargjort att Centerpartiet generellt är emot nyetablering av kärnkraft, vilket på intet sätt är unikt bland de rödgröna partierna. Det finns helt enkelt inget brett stöd för en etablering.

Debattklimatet med sådana här förutsättningar är inte direkt strålande, för att vara lite putslustig. Det har redan hettat till, bland annat om konsekvenserna av att behöva hantera eventuellt kylvatten. Det ska bland annat därför bli mycket spännande att höra vad som kommer att sägas under fredagens politikerdebatt i Folkets Hus i Motala.