Vision för hamnområdet - låt Vadstenaborna bestämma

Vi föreslår att hamnområdet – kvarteren Ranunkeln 5 och 6 och Konvaljen 2, 3 och 4 - i huvudsak bör  upplåtas till bostäder för kommuninvånarna, skriver insändarskribenterna.

Vi föreslår att hamnområdet – kvarteren Ranunkeln 5 och 6 och Konvaljen 2, 3 och 4 - i huvudsak bör  upplåtas till bostäder för kommuninvånarna, skriver insändarskribenterna.

Foto: Thomas Augustsson

Insändare2023-05-25 04:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 2009 – för 14 år sedan – togs ett beslut i KF (Kommunfullmäktige) att genomföra en detaljplan för hamnområdet (Kv Kronängen) med avsikten att området skulle omvandlas från industrimark till bostäder. Fortfarande – 14 år senare – finns ingen detaljplan framme. Denna makalösa passivitet har på ett påtagligt sätt hindrat yrkesutövare att komma igång med byggande av bostäder i centrala Vadstena. Den har också kostat alla berörda parter mycket onödig, kostsam energi och kommunen har fått betala nära 5 mkr i förlikningsavgift.  

Nu har äntligen ett nytt beslut fattats av kommunfullmäktige att få fram en detaljplan och arbete pågår just nu hur hamnområdet ska användas på bästa sätt. 

Att utveckla hamnområdet till en ny stadsdel med bostäder – nära centrum – bör ligga nära till hands. I hamnområdet skulle uppskattningsvis 150 upplåtelseformer kunna byggas – hyresrätter, bostadsrätter och servicehus. Gångavstånd till centrum. En stadsdel med bostäder nära centrum – med flera hundra personer skulle även stärka handeln och öka pulsen. Vadstenas folkmängd behöver ökas – vi har tappat ca 300 personer de senaste 30 åren. Att bygga attraktiva bostäder centralt i hamnområdet skulle säkerligen bryta den tråkiga utvecklingen. 

Vadstena Kommuns vision 

Kommunen föreslår att området mellan nuvarande industriområde och Vadstena slott ska fortsätta att upplåtas till industri, handel, hotell, båt- och husbilsparkering – och i viss mån bostäder. 

Vadstenas fria rösts vision 

Vi föreslår att hamnområdet – kvarteren Ranunkeln 5 och 6 och Konvaljen 2, 3 och 4 - i huvudsak bör  upplåtas till bostäder för kommuninvånarna. Övrig mark utformas med plats för industri, hotell och parkering. 

Denna stadsomvandling är av en mycket stor angelägenhet för Vadstenas invånare - på 50 – 100 års sikt, ja på flera hundra års sikt. Därför – när en ny vision håller på att utarbetas – bör den prövas i en folkomröstning av Vadstenas invånare. Dessutom uppmanas att genomföra en ekonomisk konsekvensanalys av en detaljplan över de båda alternativen. 

Utifrån utfallet av folkomröstningen och utfallet av konsekvensanalysen - justeras visionen, som sedan beslutas i KF – kommunfullmäktige.  

Vadstenas Fria Röst  

Christer Angantyr, Peter Nilsson, Per Olai, Ryno Berg, 

Lars Erik Andersson, Fredrik Fagrell, Jonny Brorsson