Modeflugor passar inte in i ett naturområde

Motala gör fortsatta ansträngningar för att leva upp till sin slogan Östergötlands sjöstad.

"Men med utgångspunkt i Varamons kulturhistoriska värden kan man verkligen ifrågasätta om de stora, moderna lådorna passar in i omgivningen" skriver insändarskribenten.

"Men med utgångspunkt i Varamons kulturhistoriska värden kan man verkligen ifrågasätta om de stora, moderna lådorna passar in i omgivningen" skriver insändarskribenten.

Foto: White arkitekter

Insändare2022-03-04 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänker bland annat på att man rivit utomhusbadet. Varför ett tempererat utomhusbad när man har hela Vättern till sitt förfogande? Att ha simskoleundervisning i Vättervattnet är uppfriskande. Dög det åt tidigare generationer kan det även duga åt nutidens barn. Om det sen går att fostra någon framtida världsmästare i simning återstår dock att se.

Det senaste greppet är att anlägga ett färjeläge i Varamon. Syftar på detaljplan Kantarellen 5 där det är tänkt att, enligt planbeskrivningen, två flerfamiljshus med fem våningar vardera ska förankras. Maxhöjden är 17,5 meter.

Kollar man skisserna av husen, som presenteras i granskningshandlingen (som finns på Motala kommuns hemsida), kommer osökt tankarna på finlandsfärjor; bastanta fyrkantiga kolosser som strandat i Varamon. Man undrar om Motala kommun sponsrar färjerederier.

Motala kommun vill vara nyskapande. Det stämmer förvisso apropå planbeskrivningen. 

I granskningshandlingen skrivs det "En modern volymhantering och gestaltning bedöms inte påverka Varamons kulturmiljövärden på ett negativt sätt" 

Denna bedömning gör våra styrande. Men med utgångspunkt i Varamons kulturhistoriska värden kan man verkligen ifrågasätta om de stora, moderna lådorna passar in i omgivningen. Man skriver även;"Bebyggelsen kan med sitt uttryck skapa en kontrastverkan till befintlig bebyggelse och bli en ny årsring i området." 

Men utvecklas en värdig årsring som tar hänsyn till den historiska kontexten i Varamon? Årsringar är en modefluga som inte passar in i ett naturområde. Naturen offras på Mammons altare och Varamon förlorar en del av sin själ.

Enligt planbeskrivningen ska ett antal träd fällas, bland annat en 150 år gammal ek med en stamomkrets på 310 centimeter. Ska den offras för ett flerfamiljshus med fyrtio lägenheter? Det finns en liknande ek vid isstadion som ska bevaras och utgör därmed ett hinder för byggandet av en bandyhall där. Var finns logiken?

I planbeskrivningen kan man även läsa att det på Kantarellen 5 finns en 150-årig tall som ska sågas ner. Den har omkretsen 240 centimeter. Tja, vad spelar det för roll? En tall mer eller mindre i Varamon, där finns ju så många.

Första intrycket har stor betydelse för upplevelsen av en miljö. Den södra entrén till Varamon, som Kantarellen 5 utgör, kommer den med de två komplexen att ge positiva förväntningar som inbjuder till besök i Varamobaden?