Kräver svar om silon: Istället ägnar du dig åt att förlöjliga oss

Replik till: Öppet brev till politiker och ledande tjänstemän i Vadstena.

Silo i Vadstena ska rivas enligt politikerna, men debattörerna reagerar.

Silo i Vadstena ska rivas enligt politikerna, men debattörerna reagerar.

Foto: Thomas Augustsson

Debatt2024-09-30 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson. Du måste förstå att innan de äldre ska flytta in i silofastigheten ska den byggas om till lägenheter med moderna krav som krävs för äldreboende. Inte i en oombyggd silo! I Söderköping bor äldre i den gamla silon efter en ombyggnad till lägenheter med en fantastisk utsikt över staden. 

Även i Vadstena finns ett mycket omtyckt boende i det före detta gamla mentalsjukhuset i kvarteret Asylen, där många äldre trivs mycket bra och har nära till all service som staden ger. 

Som du kanske minns så drev Moderaterna i Vadstena mycket starkt att Asylen skulle rivas, innan kommunfullmäktige till slut besinnade sig för ett bevarande och en ombyggnad till bibliotek, kontor och bostäder. Så kan också silon göras om till ett bra äldreboende till en låg kostnad. 

Du har inte svarat på våra frågor i vår insändare Öppet brev till politiker och ledande tjänstemän i Vadstena. I stället för att svara sakligt, så ägnar du dig åt att förlöjliga oss. Det kanske blir så att man slingrar sig när man både saknar kunskap och respekt för sina medborgare? Tag gärna hjälp av någon duktig tjänsteman, till exempel Vadstenas stadsarkitekt och svara på våra frågor: 

1. Kommer silons betongstomme att hålla i 100 år efter en ombyggnad?

2. Kommer Vadstena få möjlighet att bygga en sju våningar hög byggnad efter att silon är riven? 

3. Ska äldreboendet finnas kvar i centrala Vadstena?

4. Delar du Länsmuseets mening att sädeshanteringen i Vadstena är 1900- talets största industriepok med silon som symbol," Böndernas Katedral". Ett kulturarv? 

5. Att återanvända betongstommen i silon till ny användning är det en miljövinst? 

6. Tycker du kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson att det är bättre att återvinna en äldre centralt placerad byggnad till äldreboende än att bygga på åkermark? 

7. Är det ekonomiskt försvarbart att bygga om silon till äldreboende för

30 000 kronor per kvadratmeter än att bygga nytt äldreboende om det då kostar 40 000 kronor mer per kvadratmeter, 40 000 000 kronor mer för en nybyggnad av 40 lägenheter? Det var detta vi frågade om! 

Svar önskas av kommunstyrelsens ordförande före rivningen av silon! 


Tankesmedjan runda bordet

Ps. Det är inte Tankesmedjan Runda bordet som har uttalat sig så som kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson säger "att bevara en uttjänt betongsilo som dessa herrar i tidigare debattartiklar höjt upp till ett kulturarv i storhet med Klosterkyrkan och Slottet i Vadstena". Det är MVT's ledarskribent Tobias Josefsson som har myntat begreppet landmärket silon, han skriver "I Vadstena finns det i dag flera tydliga landmärken som bland annat klosterkyrkan, slottet och silon". Ds.

Svar från Peter Karlsson (M), ordförande i kommunstyrelsen:

Jag kan konstatera att vi har olika uppfattningar om förutsättningarna för den nedlagda gamla industrifastighetens framtid som bostäder. 

Det är bra och viktigt med olika åsikter och uppfattningar i vår demokrati då det driver utvecklingen framåt. 

Min uppfattning är att den demokratiska processen inför beslut startar i de olika politiska partierna. Flera av herrarna runt bordet har varit eller är medlemmar i något parti. Där tas beslut för att sedan vandra vidare i nämnder och styrelser i kommunen. Detta är demokrati. 

Nu har alla politiska partier i kommunstyrelsen tagit ett gemensamt beslut att den 70 år gamla silon ska rivas. 

Ni vid runda bordet har överklagat detta beslut vilket har avslagits av både Förvaltningsrätten och Länsstyrelsen i Östergötland. 

För mig är nu denna debatt med er avslutad och jag blickar framåt mot den spännande utvecklingen av vårt hamnområde.