Alexander Palombo

Östgötahockey

Bloggen om stort och smått inom Östgötsk hockey.

Här är dörren stängd

NORRKÖPING Ny forward är klar för spel i Vita Hästen. Patrik Nilsson, senast i Tingsryd förstärker truppen. Min fråga är - varför?

Vita Hästen har alltså valt att förstärka truppen med den 23-årige forwarden Patrik Nilsson. Inget lån vad det verkar som, men enligt Hästens egna hemsida ska Nilsson vara med "den närmsta veckan". Om det är ett try-out kontrakt, och Hästen senare vill behålla Patrik Nilsson, som för övrigt gjort nio mål och 19 assists på 106 matcher i HockeyAllsvenskan, vet jag inte. Om planen är så att man senare vill behålla Nilsson har jag fel i mitt resonemang, men jag tycker att i ett sådant här skadeläge, där det bara handlar om en vecka/några veckor, varför inte satsa på egna juniorer? 

Vita Hästens J20-trupp har några intressanta namn att kunna plocka upp som hade kunnat få känna på hur det är att dra på sig en A-lagströja. En av dem är högerskytten Eric Asp, född 1999, som började sin hockeykarriär i Finspångs AIK. Lokal spelare som är snabb, stark och har ett skott av rang. 

En annan spelare är Victor Sebö, född 1998, och som började spela ishockey ute i Globalhallen, och närmare bestämt Skärblacka IF. Han är "leftare", har bra tryck i skären och är tekniskt skicklig. Han är mer av en spelfördelare än en målskytt skulle jag säga, så här har Vita Hästen två alternativ att kunna plocka upp från det egna juniorledet, istället för att plocka in Patrik Nilsson som ska vara med "den närmsta veckan". 

Nu ska jag inte bara spä på med negativitet här. Hannes Rydin Irebro har varit med i A-laget, liksom Jacob Sundberg. Men räcker det? Jag tycker att när en sådan här chans dyker upp, varför inte låta spelare i det egna ledet träda fram? På sikt kan det leda till två scenarior tror jag. 

1. Spelaren utvecklas ytterligare, kan ta med sig det till sitt J20-lag och träna på det där, för att sedan få chansen i A-laget igen vid ett senare tillfälle. 

Eller,

2. Spelaren får erfarenhet, men nästa gång kanske föreningen väljer någon annan. Om det då också sedan efter säsongen visar sig att spelaren inte är redo för HockeyAllsvenskan (då när juniortiden är över det vill säga) är HockeyEttan ett alternativ för att utvecklas som spelare, och sedan kunna ta steget tillbaka till Vita Hästen när denne är redo för det. 

Det finns alltså en unik möjlighet för Vita Hästen att kunna satsa på spelare som redan finns i föreningen, men man tar den inte. Istället plockar man utifrån. Jag har inte sett Patrik Nilsson spela särskilt mycket, så jag kan inte uttala mig om hur han är som spelare. Det jag däremot kan säga är att jag tycker att Vita Hästen gör fel i att inte satsa mer på det egna. Väldigt fel. Det sänder signaler till yngre spelare, både på junior- och ungdomsnivå, att här är dörren stängd. 

Tack för din tid, 

Alexander Palombo
alexander.palombo@ostgotamedia.se

 

Hur får vi damhockeyn att växa i länet?

ÖSTERGÖTLAND För några år sedan hade Vita Hästen ett damlag, men inte längre. Motala har ett och LHC två. Men hur får vi damhockeyn att växa ännu mer?

Det är en svår fråga att besvara i ett blogginlägg. Först och främst behövs det ju spelare så klart. I Sverige finns det drygt 5500 licensierade spelare på damsidan, och nu i helgen arrangeras World Girls Ice Hockey Weekend (som utlysts av IIHF, som är det internationella ishockeyförbundet) för att locka fler tjejer till sporten. Vad jag kan se på respektive östgötsk hockeyförenings hemsida är att det bara är två föreningar som anordnat ett provtillfälle för tjejer under den här helgen. Det är LHC och HC Wettern. 

Det man ska ha i åtanke också är att de flesta föreningarna drar igång sin Tre Kronors Hockeyskola-verksamhet (svenska ishockeyförbundets hockeyskola för barn, som tidigare hette Björnligan) nu i helgen. Där finns det prova-på-tillfällen både för tjejer och killar, så ingen skam över det. 

En annan del i detta är att det behövs fler kvinnliga förebilder inom hockeyn. Samtidigt som vi ser otroligt positiva siffror inom damhockeyn behövs det mer utifrån också. Svenska ishockeyförbundet satte upp som mål under säsongen 2011/2012 att öka spelarantalet bland tjejerna med 500 spelare per säsong. Något som man inte riktigt lyckats med, även om det så klart är väldigt bra att man lyckats få drygt 2000 fler tjejer att spela ishockey sedan dess. Men SDHL som varumärke behöver etablera sig ännu mer, plus att fler föreningar borde få igång en damverksamhet. Och att svenska ishockeyförbundet inte satt krav på att alla SHL-klubbar måste ha ett damlag tycker jag är konstigt. 

Problematiken i damhockeyn tror jag dock är att det kostar mer än det smakar. Vita Hästen satsade på en damverksamhet då tidigare Peking Pumas gick in föreningen och blev Vita Hästen istället. Utan att hänvisa till fakta, var väl publiksnittet på cirka 50 åskådare per match då de spelade i division 1, som är landets näst högsta serie. Utan att också hänvisa till fakta i en annan fråga, så tror jag att det är svårt att få sponsorer till damidrotten i stort, och inte bara till ishockeyn. Det var för dyrt att bedriva helt enkelt. 

Motalas damlag spelar i division 2, och den, liksom division 1 är regionsserier, vilket gör att det blir långa resor. Enligt min mening är dessa serier främst breddserier, men de som vill satsa för avancemang till SDHL ska kunna göra det. Det gör dock att det dels kostar mycket pengar för föreningarna, även om man vill hålla på med en breddverksamhet, och ofta kliver unga tjejer på seniorhockeyn i väldigt tidigt skede i sin hockeyutveckling. 

För att kunna förändra seriesystemet behövs ju så klart fler damlag. Men hur får vi det? Och hur kan vi få damhockeyn att växa ännu mer i länet? Det är en fråga som jag idag inte har ett rakt och tydligt svar på, men en teori är att starta fler flickserier runt om i landet, där tjejer kan få utvecklas och spela med andra tjejer istället för att spela med killarna. 

Jag tror dock att vi får ha tålamod kring just den här frågan, men jag hoppas att damishockeyn fortsätter att utvecklas säsong för säsong. Med nya publikrekord, heta derbyn och fler förebilder. 

Tack för din tid,

Alexander Palombo

alexander.palombo@ostgotamedia.se

Några tankar efter Hästens förlust mot Oskarshamn

NORRKÖPING Det tog nästan 80 minuter innan säsongens första mål gjordes i en seriematch för Vita Hästen. Oroväckande, men samtidigt tror jag vi kan vara lugna.

Även om resultatet borta mot Timrå blev 4-0 till hemmalaget i årets seriepremiär, fanns det goda chanser att faktiskt göra mål. I matchen mot Oskarshamn denna afton var det samma sak, enda skillnaden - man gjorde mål. Två stycken, och Elgestål var nära på att göra lagets tredje för kvällen.

Fast två mål på 120 minuter är klart underkänt i mina ögon. Vad som ligger bakom låter jag vara osagt. Det är åtminstone någonting som måste förbättras, och det fort. Spelarna själva behöver känna att de kan göra mål. Laget behöver känna att de kan göra mål. Publiken vill se Hästen göra mål.

Annars i övrigt i matchen mot Oskarshamn skulle hävdar jag att man spelar alldeles för svårt över hela banan. Istället för att skicka korta enkla passningar, försöker man med långa genomskärare som ofta stannar på en motståndare. Det leder ofta till kontringar, och det håller inte enligt mig.

Bara för den sakens skull ska jag inte bara vara negativ. Jag tycker att man kommer in i anfallszon på ett bättre sätt nu kontra mot vad laget gjorde förra året. Det gjorde framför allt i den första perioden mot Oskarshamn att Hästen kunde skapa längre anfall och skapa oro i Oskarshamnslägret. 


Jag tycker också att nyförvärven som Villiam Haag, Christian Kåsastul samt Alexander Pettersson har visat framfötterna i början av säsongen, och det ska bli intressant att följa deras utveckling i Hästentröjan.

Med det sagt blickar vi framåt mot säsongens första E22-derby mot Västervik (i seriespel i alla fall) på bortaplan nästa tisdag.

Alexander Palombo
alexander.palombo@ostgotamedia.se

Premiärdags för bloggen Östgötahockey

Östergötland Nu är den här! Bloggen Östgötahockey - och som namnet säger - är det den östgötska hockeyn som är i fokus. Det kommer även skrivas om andra intressanta vinklar inom svensk ishockey som intresserar mig. Jag som ligger bakom den här bloggen heter Alexander Palombo, och har sedan barnsben intresserat mig för och spelat ishockey i Vita Hästen upp till och med U16, och ett år i Skärblackas A-lag. I övrigt har jag varit assisterande tränare för olika lag inom Vita Hästen ungdom, samt distriktsdomare i fyra år.

Men det är ju inte mig den här bloggen ska handla om. LHC och Vita Hästen kommer det skrivas mest om, annars i år har vi en ren östgötaserie i division 3, med lag som IK Guts, Motala och Valdermarsvik. Vi har också i länet flera intressanta juniorlag, inte minst Skärblacka som nu satsar med att ha ett J20-lag i Division 1. 

I och med att jag är gammal domare lär det säkert bli en del inlägg om regeltolkningar också. 

Frågor, feedback, eller andra funderingar kan du mejla till mig på alexander.palombo@ostgotamedia.se,

 

eller diskutera på twitter. @pappab0sse heter jag där. 

Tack för ordet

Alexander Palombo

Namn: Alexander Palombo
Ålder: 21
Bor: Norrköping
Jobbar: TV-/sportreporter Östgöta Media
År som aktiv i ishockey: 14 år som spelare, fyra år som distriktsdomare
Motto: Den som tacklar hårdast och skjuter mest vinner.
På Twitter: @pappab0sse
  • Mest lästa bloggar
  • Senaste blogginläggen

Bloggar