Man kan bli med höns på olika sätt, men frågan är om någon blivit det på ett lika märkligt vis som Curt och Ewy Cademan i Viudden. Läs bara!

”Vår trevliga granne Eva jobbade förra hösten vid Preems oljedepå i Norrköpings hamnområde.

En morgon när hon kom till jobbet rådde stor kalabalik. En massa höns flaxade och sprang omkring bland rörledningar och cisterner. Och ägg låg det på flera ställen. Hur i allsin dar, hade de kommit dit? Förklaringen gavs, efter lång tankeverksamhet.

Artikelbild

| Panik. Förvirrade hönor i Norrköpings hamn.

En av tankbilsförarna brukar, för att slippa köra tankbilen in i villaområdet där han bor, parkera vid ett större hönseri söder om Linköping för att fortsätta hem i egen bekvämare bil. När det började bli läggdags för hönsen, passade flera på att hoppa upp bakom förarhytten, där det kanske fanns lite mysvärme kvar från bilens motor.

När det var dags hämta bilen på morgonen dagen därpå, hade tydligen inte alla höns vaknat, utan satt kvar på bilen under den fyra mil långa färden till Norrköping.

Hur många höns som halkade av under resans gång framgår inte, men kanske mystiska fåglar har skådats utmed E4:an?

Hur som helst, flaxande höns på en oljedepå var kanske inte firmans verksamhet, så nu gällde att fånga in dem. Samtliga anställda och andra lämpliga, fick ett grannlaga jobb. Sju virriga hönor hamnade så småningom i en större kartong, men hur bli av med dessa stackare? Eva kom då på att vi grannar har en hönsgård. Kanske hönsen kunde få husrum där?

Så nu blev det en livlig kommunikation över facebook och javisst, vi tog leveransen.

Plötsligt och oväntat blev det liv igen i vår hönsgård. Och en massa ägg från högproducerande höns redan första dagen. Men det var inte slut med det. Dagen därpå fanns ytterligare en flaxande höna på depån, nylevererad eller framkommen från ett gömsle är oklart. Så nu fick den åttonde hönan återse sina kompisar hos oss.

Tyvärr hade vi lite otur med ursprungsleveransen. Redan några dagar efter att hönsen intagit det nya hemmet, ramlade två av pinn. Kanske av stress eller åksjuka. Sen har duvhöken varit på besök. Och mården. Så av ursprungsflocken finns bara ett exemplar kvar. Nyligen fick den dock sällskap av tre höns från ett annat hönseri.

Och tankbilsföraren, ja han gör numera en hönskontroll varje gång bilen hämtas, efter en parkerad natt vid hönseriet.”

Tack snälla Curt och Ewy för denna underbara historia.

Har du också en – om höns eller något annat – hör av dig!