Efter att under mer än 25 år haft ansvar för brandförsvaret i Motala, är det naturligt att jag med intresse följer utvecklingen inom den verksamheten. Jag trodde dock aldrig att jag skulle lägga mig i debatten om räddningsstyrkan i Borensberg. Efter att ha tagit del av uppgifter i massmedia och haft kontakt med anställda inom räddningstjänsten kan jag dock inte hålla mig.
I samband med kommunsammanläggningen 1972 och 1974 gjordes en grundlig genomgång av det som då kallades räddningsplan och nu riskanalys. Det innebar nedläggning av brandvärn i Medevi och Karlsby samt brandkårerna i Fornåsa och Fågelsta. Senare lades deltidskåren i Motala ned. Skälet till nedläggningen av deltidskåren i Motala var bland annat det vid arbetstidsförkortningen utökade antalet heltidsanställda i Motala. Möjligheten att kalla in fridygnsledig personal bedömdes som tillräckligt som ersättning för deltidskåren samt möjlighet till förstärkning från Vadstena, eftersom räddningstjänsten i Vadstena även efter kommundelningen sköttes från Motala.
I samband härmed gjordes noggranna kontroller av insatstider utifrån de normer som dåvarande statlig myndighet utfärdat. Det visade sig då, att dessa tider gick att uppfylla rörande Karlsby, Medevi, Fornåsa och Fågelsta, men inte beträffande Klockrike. Jag har själv i bil konstaterat det förhållandet. Detta var bland annat utöver Borensbergs utveckling och ökande invånarantal skälet till att Borensbergs brandkår bedömdes som oundgänglig för Klockrikes räkning.
Under nuvarande resonemang om Borensbergs vara eller icke vara har Klockrike vad jag förstår aldrig nämnts. Jag har frågat om det inte fanns någon från Klockrike på informationen i Borensberg och fått mycket svävande svar. Klockrike, som ligger inom bra pendlingsläge till Linköping och där fler och fler flyttar in, kommer att förlora det skydd som en välutrustad och välutbildad insatsstyrka i Borensberg utgör. En insats med en person utan rökskydd och med en skåpbil imponerar inte på mig. Vad ska de två nya brandmännen i Motala åstadkomma i Borensberg? De kostar lika mycket som de borttagna deltidarna och hinner inte dit.
Att som argument att avveckla en fullvärdig insatsstyrka i Borensberg använda motiveringen att en ny brandstation blir för dyr, måste uppfattas som helt osannolikt. Kommunen är skyldig att hålla ett fullvärdigt brandförsvar och kostnaden måste anpassas efter en nödvändig insatsstyrka och inte efter priset på brandstationen. Det talas aldrig om att avskeda lärare för att skolan blev för dyr. En brandstation i Borensberg kan inte kosta mer än en enplansvilla med tillägg för ett onormalt stort dubbelgarage. Hur har man räknat?
Ett tips till Håkan Ström, Åke Gullberg och Lars Ankarberg. Bygg en brandstation i Borensberg och hyr ut den till kommunen!
Arne Drott
f d brandchef