Insändare Nyligen genomförde Vadstena sin första Pridefestival. En folkfest med fokus på mänskliga rättigheter där människor rätt att älska vem de vill och att få leva som den de är stod i fokus.

Jag har under åren deltagit i ett oräkneligt antal sådana festivaler. I fokus står egentligen inte själva paraderna utan diskussioner, föreläsningar, konstutställningar och samtal som för oss framåt mot ett inkluderande samhälle där alla har samma rättigheter och skyldigheter.

Vadstena Pride 2017 är ett av de Pride som gjort mest avtryck på mig under åren. Dels på grund av den otroligt stora uppslutningen där en så stor andel av stadens befolkning slöt upp och visade engagemang och stöd för allas lika rättigheter. Men framför allt som skedde så var det just en sak som gjorde ett riktigt starkt avtryck. Nämligen ett tal. Ett i tid kort och enkelt sådant men så otroligt starkt. Jag tänker såklart på Felix, den unga transkillen från Motala som så blottande intog scenen och öppet talade om sin identitet. Samhället behöver fler sådana förebilder. Starka men sårbara. Öppna och ärliga. Tack!

Emilia Larsdotter

HBTQ-aktivist och föreläsare