Insändare Skådespelaren Richard Gere – känd från filmer som ”Pretty woman” och ”En officer och gentleman” – har talat ut om den israeliska ockupationen av Palestina. Gere, på besök i Israel med anledning av sin senaste film ”Norman”, säger i en intervju i den israeliska tidningen Haaretz att ockupationen förstör alla som är inblandade i den. ”Det finns inget försvar för denna ockupation. Bosättningar är en sådan absurd provokation och, absolut i det internationella medvetandet, komplett illegala – och de är med säkerhet inte del av ett program för någon som vill ha en verklig fredsprocess.”

Richard Gere, själv buddist och sedan åratal verksam för mänskliga rättigheter, var först mycket tveksam till att alls resa till Israel – men valde till sist att åka, inte minst för att samtidigt med filmlanseringen också besöka fredsorganisationer som ”Women Wage Peace”, ”YaLa” och inte minst den av tidigare israeliska soldater bestående ”Breaking The Silence”, som ständigt avslöjar brutaliteten i den israeliska arméns framfart.

Med sin intervju ansluter sig Richard Gere till den ökande skara internationella kändisar som nu tycker att det får vara nog, att någonting äntligen måste göras för att få ett slut på ockupationen. Nyligen levererade Elton John ett videouppträdande till stöd för palestinierna i samband med att gatukonstnären ”Banksy” invigde sitt gästhus ”Walled Off Hotel” i Bethlehem – en tänkt samlingspunkt för israelisk och palestinsk ungdom där allt från interiörer till utsmyckning tillägnats framväxten av motståndet mot ockupationen. ”Det är min stora glädje att spela i Palestina denna kväll. Kom ihåg att ni inte är ensamma. Ni är inte glömda” lät Sir John hälsa.

Det är hög tid att även svenska artister talar ut om ockupationen. Kräver fred, frihet och rättvisa som man gjorde under Vietnamkriget och kampen mot apartheid i Sydafrika. Även våra politiker måste bli mycket tydligare, liksom idrottsrörelsen och forskarvärlden. Kräva att Israel utesluts från den internationella gemenskapen, att förmånliga handelsavtal och samarbeten upphör och sanktioner införs tills Israel lämnat de ockuperade områdena och erkänt en palestinsk stat vid sin sida i fred. Som enskilda konsumenter kan vi också, var och en av oss, göra skillnad genom att tills vidare inte köpa israeliska produkter.

Gunnar Olofsson