Öppenhet ska råda i Motala

I kommunfullmäktige måste struktur och tydlighet gälla, skriver Elias Georges.

I kommunfullmäktige måste struktur och tydlighet gälla, skriver Elias Georges.

Foto: Anders Törnström

Insändare2018-04-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Demokratisk härdsmälta i Motala”, 4/4.

I en debattartikel beskriver Christina Sundeck demokratin i Motala som en härdsmälta. Att kommunen har kört i diket. I min mening är det en onyanserad och inte minst orättvis bild av hur demokratin fungerar i vår kommun. Vår ambition är att Motala ska genomsyras av transparens och dialog. En kommun där demokratin är i ständig utveckling.

Samtal mellan medborgare, förtroendevalda och anställda i kommunen sker dagligen. Oavsett om man är elev, förälder, boende på ett äldreboende, företagare eller invånare i allmänhet, så har man alltid möjlighet att kontakta kommunen för att ställa frågor eller lämna synpunkter. Det kan ske på gatan, via telefonsamtal eller mejl.

Kommunikationen fungerar säkerligen inte alltid felfritt men det pågår ett ständigt förbättringsarbete för att stärka dialogen mellan medborgare och kommun. Inget är så bra att det inte kan bli bättre, men vi, både förtroendevalda och kommunanställda, finns tillgängliga för medborgarna. Det är vi stolta och glada över.

Allmänhetens frågestund är en viktig del som ger medborgarna möjlighet att delta i det kommunpolitiska samtalet. Det stärker demokratin. Men syftet med allmänhetens frågestund är inte allmänpolitisk debatt, utan syftet är att medborgare ska kunna få utökad information kring vad som sker i kommunen och varför saker och ting sker. En arena där medborgare kan fråga och politiken får möjlighet att berätta hur resonemanget kring olika frågor gått.

För att allmänhetens frågestund ska kunna fortsätta fylla den funktion som den är tänkt måste vi tydliggöra vilka riktlinjer som gäller. Kommunfullmäktige är ett kommunpolitiskt organ och därför krävs det struktur och tydlighet. Av den anledningen ser vi nu över formerna, så att allmänhetens frågestund kan fortsätta att vara den fantastiska plattform för dialog som den i grunden är. Genom att klargöra riktlinjerna kring allmänhetens frågestund i reglementet gör vi precis tväremot det som Sundeck skriver. Vi undviker diket och ser till att den fortsatta körriktningen blir både tydlig och säker. Demokratin stärks.

Sundeck menar i sitt inlägg att politiken försöker undvika medborgarna och att vi uppfattar dem som gnälliga. Det stämmer absolut inte. För att kunna driva en kommun framåt måste vi arbeta tillsammans. Vi måste ha högt i tak och kunna samtala om alla frågor, även de frågor som upplevs som svåra. För vår kommun ska leva sin vision, den öppna, stolta och nyskapande sjöstaden. För att nå dit måste vi arbeta gemensamt.

Elias Georges (S)

kommunfullmäktiges ordförande