Svar till Magnus Bymans insändare i MVT 2017-01-26.
Det är flera som, precis som du, föredömligt sorterar sitt avfall. Tyvärr ser det inte lika bra ut hos merparten av hushållen i Motala och Vadstena kommuner. Våra årliga plockanalyser, där vi undersöker vad som slängs i soptunnan, visar att endast en tredjedel är rätt sorterat. Exempel på avfall som ska slängas i soptunnan är hushållspapper, blöjor och dammsugarpåsar. Två tredjedelar av det vi hittar i soptunnan är förpackningar och tidningar samt matavfall som borde sorteras i gröna påsen eller lämnas till återvinning. Detta är inte unikt för våra kommuner utan det ser likadant ut i hela landet.
För att underlätta sorteringen för hushållen har ett 30-tal kommuner istället infört ett nytt system för sophämtning som kallas för fyrfack. Det innebär att varje villahushåll får två sorteringstunnor med fyra fack i respektive tunna. I dessa fack kan hushållen lämna förpackningar av glas, papper, plast, metall och tidningar samt gröna påsen och vanliga soppåsar. Då slipper hushållen förvara en massa förpackningar och tidningar inne i sina hem och därefter fylla sina bilar och köra iväg till en återvinningsstation. Dessutom har det resulterat i att sorteringen förbättrats avsevärt. I exempelvis Norrköping har soppåsarna som går till förbränning minskat med upp till 40 procent i de områden där fyrfack införts.
De hushåll som inte vill ansluta sig till fyrfack, utan vill behålla sin gamla soptunna, får betala en högre avgift på grund av att det behövs en extra sopbil för att tömma dessa tunnor. Dessutom vill vi styra mot att så många hushåll som möjligt väljer fyrfack för att få en så rationell hantering som möjligt.
Vårt ansvar är att se helheten och den miljöpåverkan det innebär att källsorteringen i dag är relativt låg. Vi är övertygade om att detta nya system kommer att resultera i betydligt bättre sortering och att det kommer underlätta för de flesta invånarna.