Insändare I samband med den internationella kvinnodagen uppmärksammas de skillnader som fortfarande finns i Sverige mellan till exempel mäns och kvinnors löner och arbetstid. Det är bra att vi försöker få ett mer jämställt samhälle, men vi måste också förstå att både kvinnor och män vill kunna göra egna val.

Själv valde jag att gå ner till deltid första gången jag var gravid, och sedan dess har jag arbetat 75 procent, även under de perioder som min man har varit föräldraledig. Det blev förstås lite ont om pengar då, men vi fick leva billigt.

Min man har ofta, men inte alltid, arbetat heltid. Jag sitter inte fast i någon kvinnofälla, utan jag är väldigt glad att jag slipper arbeta heltid. Eftersom jag jobbar kvällar och helger ibland tar min man mycket ansvar hemma, så det är inte jag som sköter allt hushållsarbete. Våra barn, som nu är tolv och åtta år, tycker att det har varit skönt att inte behöva gå till dagis eller fritids varje dag.

Visst är jag medveten om att jag kommer att få en låg pension, men det gör ingenting. Jag vill inte jobba heltid, och kanske bli utbränd, bara för att få högre pension.

Trots att både jag och min man har universitetsutbildning, så har vi aldrig varit intresserade av att göra karriär, utan vi vill hellre ha tid för våra barn.

Emma