'”Folkpartiet har en värdegrund i sunt förnuft. Därför kan de inte bli så många.” Ja, krönikören ”Clas på hörnet” skrev träffande så en gång om Folkpartiet, som numera heter vad det är, nämligen Liberalerna. En sak är glasklar. Liberalerna har en historik att vara stolt över.
Att vara liberal betyder att man kan se två sidor av myntet. Då skapar man sig en nyanserad och balanserad bild av verkligheten. Ibland kan det vara svårt när känsla och förnuft krockar, men grundtanken är alltid: ”Vad är bäst för medborgaren?”
Liberalismen blommade upp under upplysningstiden på 1700-talet, när människor uppmanades att tänka själva och inte böja sig för överheten. Flera vetenskapsmän tillsammans med ökad läskunnighet hos allmänheten bidrog att föra ut vetenskapliga fakta. Sedan under 1800-talet, när industrisamhället växte fram, så skrev den liberale riksdagsledamoten Adolf Hedin en motion om olycksfalls- och ålderdomsförsäkring för arbetare, vilken blev grunden till den svenska sociallagstiftningen. Ett stort steg var också folkskolans införande 1842. Därefter genomförde Fridtjuv Berg från Ödeshög, som liberal ecklesiastikminister (skolminister) i början av 1900-talet flera bra reformer, bland annat stavningsreformen.
Vad som var bäst för kvinnorna förstod den liberale statsministern Nils Edén, när han i en koalition med Socialdemokraterna drev igenom ett riksdagsbeslut den 17 december 1918 om att en allmän och lika rösträtt för kvinnor och män skulle införas i både kommunalval och till andra kammaren i riksdagsval. Därmed blev nu kvinnor valbara till politiska uppdrag. Trots hårt motstånd från de konservativa krafterna i första kammaren, som ansåg att kvinnorna skulle vara hemma vid spisen och sköta barn och frisk man. Märkligt nog satte då kung Gustaf V ned foten. Kanske ville han gottgöra sitt famösa borggårdstal inför deltagarna i bondetåget 1914. Alla övriga nordiska länder hade ju redan infört kvinnlig rösträtt.
Nils Edén är därmed en av Sveriges mest framgångsrika statsministrar, då under hans regeringstid ett definitivt genombrott skedde för parlamentarismen. Alla medborgares röster blev lika mycket värda. En hel rad med andra reformer skedde under denne historieprofessors regeringstid och som lade grunden till ett bygge in till 1900-talets välfärdssamhälle.
Vi behöver mer än någonsin liberalismen som värnar människans rätt att bestämma över sitt eget liv och att forma framtiden via bra skol- och yrkesutbildning och sedan ges goda möjligheter till bildning för att leva både ett rikt kultur- och idrottsliv.
Gun Jareblad (L)
1:e ersättare i RF