Svar till Bengt Palmgren, MVT 5/4-18.
Det stämmer att HUI Research har räknat ut kommunens ökade skatteintäkter och de totala skatteintäkterna beräknas till 30-40 miljoner. Det här ger även andra mervärden som att det totalt beräknas bli 340 årsverken i Motala inom näringar med stor andel ung arbetskraft, exempelvis logi, restaurang, nöjesverksamhet och handeln. 320 000 nya besökare och en ökad turistomsättning på 415 miljoner där 130 miljoner spiller över på vårt lokala näringsliv.
Motala kommun säljer redan villatomter i andra områden och flera nya tomter är på gång. Även om intresset är stort ser vi inte att det skulle vara ett alternativ att säga nej till en av Motalas största satsningar i Varamonområdet där inriktningen hela tiden har varit att få en större besöksnäringsetablering dit. En vilja som tydligt underströks av motalaborna i arbetet med projektet Framtidens Motala. Att använda marken för bostäder har därför aldrig varit aktuellt. De framtagna detaljplanerna är underlag för en etablering av besöksnäring i Varamonområdet och skulle därför i praktiken även kunna användas för andra aktörer.
I markanvisningsavtalet med Lalandia så värderas marken till 61 miljoner kronor. Värderingen är gjord utifrån marknadsvärde och vad marknaden är beredd att betala. Här säljs allt som ett paket och då finns det inte så många aktörer som är så stora att de kan genomföra det här och då blir marknadsläget ett annat än om det skulle säljas som villatomter.
Tidigt i processen med Lalandia så träffade vi Billunds kommun för att skapa oss en bild av deras arbete med etableringen av Lalandia och för att ta med oss lärdomar tillbaka. Nu sker täta avstämningsmöten och en öppenhet som inte minst avspeglade sig på de informationsmöten som hölls nu den 3 april och för ett år sedan. Lalandia är ett bolag som har verkat i över 30 år inom besöksnäringen. Nu går vi in i ett samråd för de fem detaljplanerna och alla handlingar kommer finnas tillgängliga från och med 9 april.