Lag för barnets bästa

Annelie Liljedahl (S)
I Motala driver hon tillsammans med Elias Georges (S) och Elias Hallén (MP) att genomför barnkonventionen i Motala.

Annelie Liljedahl (S) I Motala driver hon tillsammans med Elias Georges (S) och Elias Hallén (MP) att genomför barnkonventionen i Motala.

Foto: Anders Törnström

Debatt2017-03-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I det lokala utvecklingsprogrammet beskrivs målsättningarna för Motala. Vi vill bygga ett nyskapande och hållbart Motala. Ett mycket prioriterat område är barn och unga, deras livsvillkor och möjligheter till en god utveckling. Vi satsar aktivt på detta och vårt arbete ska ta avstamp i barnkonventionen.

Barnkonventionen består av 54 punkter som tillsammans ska säkerställa att barnets bästa alltid beaktas. Barn ska ha rätt till utbildning, skyddas från diskriminering och kunna växa upp i trygghet med god levnadsstandard.

Genom att låta barnkonventionen genomsyra alla områden kan vi stärka barn och unga i Motala.

Därför håller kommunfullmäktige idag en utbildning för alla förtroendevalda i Motala kommun. Utbildningen är tänkt att ge fördjupad kunskap och bidra till att barns rättigheter blir ett naturligt perspektiv i den kommunala verksamheten. Det är viktigt att vi kan förhålla oss till barnkonventionen, inte minst när politiska beslut ska tas.

Arbetet med att implementera barnkonventionen är en långtgående process. Flera verksamheter berörs och olika infallsvinklar används.

Inom socialförvaltningen arbetar vi med barnkonventionen utifrån flera aspekter. Grunden ligger i att barnets bästa ska beaktas i alla beslut. Inom Barncentrums breda verksamhet arbetar man strategiskt med att implementera barnkonventionen. Även i samarbetsavtal arbetar man för att barn ska bli hörda och vara delaktiga. Genom att tillämpa BBIC, barns behov i centrum, på socialkontoret får man ett helhetsgrepp som möjliggör ett arbete där barns perspektiv sätts främst. Vi satsar på en verksamhet med god tillgänglighet som bygger på samverkan och öppenhet, så att alla i behov av stöd kan få det.

Även inom bildningsförvaltningen strävar vi efter att göra barnkonventionen till en självklar del av verksamheten. Genom att stärka personalen via kompetensutveckling förbättrar vi pedagogiken så att barn får det stöd som de behöver. Vidare arbetas det med handlingsplaner för att säkerställa att barn får och kan fullfölja den utbildning de har rätt till. För att öka barnaperspektivet i verksamheten är det viktigt att låta barn vara delaktiga och få höras, därför inför vi nu barnråd på alla kommunens förskolor. Vi verkar även för att stärka elevdemokratin på grundskola och gymnasium.

För att få till en gedigen grund krävs ett kontinuerligt arbete med dessa frågor. Vår önskan är att barnkonventionen blir svensk lag. Till dess fortsätter vi arbetet med att implementera barnkonventionen. Vi är på god väg, men än är vi inte nöjda. Vi fortsätter kämpa – för barnens bästa.